Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, юни 19, 2009

Правила за носенето на пълно дамско ислямско покривало

„Фигаро”: Франция може да въведе правила за носенето на пълно дамско ислямско покривало на обществени места

19 юни 2009 | 15:35 | Агенция "Фокус"

Париж. Франция може и да въведе правила за носенето на пълно дамско ислямско покривало, наречено бурка, на обществени места, пише вестник „Фигаро”.
Жените, носещи този тип ислямско покривало, което покрива тялото от глава до пети и оставя на носещите го възможност да виждат през гъста мрежичка, става все по-популярно сред млади жени, близки до салафитското движение, изповядващо строг ислям.
Макар някои жени да страдат от носенето на бурка, повечето я носят доброволно, смятат френски експерти по ислям. Според Бернар Годар много от тях са с френско гражданство и са приели исляма доброволно в зряла възраст.
Салафитите, изпоядващи краен фундаментален ислям, са малцинство във Франция – между 30 и 50 хиляди, но броят им нараства.
Френският министър на имиграцията Ерик Бесон заяви днес, че според него закон за носенето на бурка би бил „неефективен и би довел до напрежение, за което в момента няма място”. „Във Франция вече стигнахме твърде далеч. Жените-държавни служители нямат право да носят забрадки в сферата на обществените дейности, ученичките не могат да ги носят и в училище,” добави той.
Американският президент Барак Обама защити в рамките на речта си в Кайро избора на мюсюлманките да носят забрадки, припомня "Фигаро".
„Свободата в Америка е неделима от свободата да практикуваш религията си… Затова правителството на САЩ е защитавало и в съда правото на жените и момичетата да носят хиджаб и е наказвало тези, които го отричат,” заяви Обама пред претъпканата зала в Каирския Университет.
„Отхвърлям мнението на Запада, че жена, която покрива косата си е по-малко равнопоставена, но вярва, че на жена на която се отказва обучение се отказва възможността да бъде равнопоставена,” изтъкна Обама.
С това изказване Обама „докачи” френската позиция по отношение на ислямските покривала в публичното пространство, пише изданието.
През 2004 година Франция забрани в училищата и образователните институции да се носят религиозни символи, включително забрадки. Подобна полемика се води в Канада, Германия, а в Белгия около 90% от училищата поставиха подобна забрана и бяха заклеймени като „дискриминиращи” в правителствен декрет.
-
РФИ: Във Франция започна нов дебат за дамските ислямски покривала

19 юни 2009 | 19:57 | Агенция "Фокус"

Париж. Във Франция започна нов дебат за необходимостта от създаването на законодателство за носенето на цялостно ислямско покривало, наречено бурка, предаде РФИ. Вчера депутатът-комунист Андре Жирен предложи да бъде създадена анкетна комисия по този въпрос. Според него този обществен въпрос заслужава ако не отговор, то поне истински дебат.
“Разбира се, че съм изненадан от мащаба и казвам, че е време политическите ръководители на тази страна да не създават повече впечатлението, че са слепи и безразлични към този проблем. Това е истински проблем. Знаете ли, целта ми в никакъв случай не е да заклеймявам тези жени, а да поставя един проблем пред обществото, в което живеем заедно. Ще направя така, че да започне публичен политически дебат и най-вече да има дискусия с мюсюлманите, които искат един толерантен и просветен ислям. Непосредственото ми желание е Националното събрание и правителството да приемат тази анкетна комисия. Аз обаче не правя заключения. Може би ще има препоръки. Лично аз съм за забраната на фереджетата. Аз съм за това жените на тази страна да бъдат с открити лица на обществени места. Това е принципът на светската държава –уважаването на личността в личното пространство, а в общественото пространство трябва да живеем заедно в условията на прозрачност,” заяви той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи