Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юни 02, 2009

Ройтерс:ТЕЖКИ ДНИ ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ !

Надигането на ултранационализма в България раздухва
настроения срещу мюсюлманите


02 юни 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"

София/Анкара. Заради расисткото и разделящо отношение на крайно националистическите групи в България мюсюлманите там преживяват тежки дни, предаде британската агенция Ройтерс, пише турският вестник „Заман”. Според вестника Ройтерс дава информация, която привлича вниманието върху проблемите на мюсюлманите в България, които се съставляват от турци и помаци. В информацията се посочва, че за последните 2-3 години в България са регистрирани над 100 посегателства на джамии и други мюсюлмански храмове. Вековното съжителство между мюсюлмани и християни започна да се пропуква в резултат на популистката пропаганда на крайно дясната националистическа партия „Атака” и на пропагандата на десните партии в изборите за Европейски парламент. Мюсюлманите се страхуват от загубата на правата, които са придобили през последните 20 години, след изборите на 5 юли, когато националистите могат да се включат в коалиционното правителство, което вероятно ще бъде съставено.
В началото на 1980-те години беше предприета кампания „Побългаряване” за турците, помаците и циганите мюсюлмани в страната, която предвиждаше тяхната пълна асимилация. Това принуди 400 000 турци да емигрират насилствено от България в Турция. Агенция Ройтерс цитира думите на един от участниците в борбата против натиска на комунистическия режим преди повече от 20 години Мустафа Юмер, че някои политически среди подстрекават етническа и религиозна ненавист и разравят стари рани. „Всички сме много напрегнати. Народът се страхува от поведението на крайно десните групи и методите им, които искат в България да има само една етническа група”, посочва Юмер.
В едно от изказванията си лидерът на „Атака” Волен Сидеров заявява „Ако си седим по местата, ако не действаме като български патриоти, един ден ще окупират цели райони на страната”. Основният лозунг на тази партия в кампанията за евроизборите е, че Турция няма място в ЕС, посочва британската медия. Мюсюлманските духовни лидери в България предупреждават, че натискът може да отвори врата сред българските мюсюлмани да нарасне симпатията към религиозни течения от чужд произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи