Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, юни 14, 2009

Как се издържа Българската православна църква?

Божиите храмове се превръщат в хотели

от diljana

„Заповядайте при нас в новия 5- звезден хотел „Райско кътче“, намиращо се в Рила планина- на гърба на Рилския манастир.Тук ще забравите проблемите и ще попаднете в рая.“- може би, това ще представлява рекламата на бъдещето. За жалост предположенията може да се сбъднат, защото фактите и събитията говорят сами по себе си…

Как се издържа Българската православна църква? Наивно е да се смята, че с продажби на свещи, икони и календачета, духовниците управляват своите покои. Наивно е и да се мисли, че „жълтите стотинки“ от кутията за дарения са достатъчни за функционирането на една духовна обител.

Публична тайна е, че през последните години интересът на бизнесмените към духовното имане е силно засилен. Пример за това е Великопреславския метрополит Кирил. Подкрепен от босове и от частните им средства, той работи за изграждането на ваканционен комплекс и духовен спа център на църковни земи. Но проектът е обвит в мъгла.
Неотдавна пък отец Божидар – начело на църковното настоятелство в село Каблешково „проплака“ пред медиите, че от месец е притискан от частна фирма да дари църковна земя за хотел. Според доцент Николчев тази дейност е „недопустима и срамна“. Споделя още, че в края на годината „няма каквато и да била информация за приходите и разходите в отделните метрополии, както и информация от Светия синод за състоянието на църквата“. Ясно е, че БПЦ трябва да бъде икономически стаблина и независима институция. Но са важни две неща:
– църквата да се старае да привлече повече хора, отколкото пари в храма
– ако се развива дейност между църквата и някаква организация, то тя да бъде публична и прозрачна, без съмнение за обслужване на нечии частен интерес.
Та нали все пак смисъла на божия храм е да функционира заради вярващите посетители?

Макар срамен и неприсъщ за една духовна крепост, този проблем бледнее пред написаното в следващите редове . Става дума за секс скандала в Преображенския манастир, намиращ се до Велико Търново. „Декамерон“ на Бокачо пасти да яде пред родната обител. Случващото се там превръща святото място в арена на чудовиша. Пропит с разврат, с мъжки оргии и гей забавления,това представлява теренът на игумен Георги, наричан от светски родни гей посетители „дядо Гейо“.

Абсурдът продължава. Потресаващата случка със залавянето на „друсания“ отец Кирил Папудов от село Кладенци прелива чашата. Хванатият с марихуана „модерен“ духовник зарида с разкаяние пред медиите: „Повече няма да пипна марихуана,взех си поука, няма да петня името си и това на останалите свещеници“. Но… удържа само до половина . След време смени тревата с иманярство. Човекът нямал и този път късмет, бил списан отново на местопрестъплението.Оказал се не с Библия, а с металотърсач в ръка. Местните хора коментираха, че има и друг порок- чашката и иронично споделят: „В едната ръка- канабис, или чашка, в другата- металотърсач, не му остана място за Библията“.

Горчивият смях, потресаващата хронология от събития ни кара да се замислим дали не свикнахме с.

http://razkritia.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи