Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, юни 06, 2009

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство:

До 3 месеца кметството вдига мюсюлмански траурен дом в Ботунец
Friday, 05 June 2009 22:32

Нов мюсюлмански траурен дом и ремонтиран християнски храм ще има в софийското село Ботунец след 3 месеца. Съветниците в СОС обсъждат за строителството да бъдат отпуснати 250 000 лева от общинския приватизационен фонд.

За построяването на мюсюлманския обреден дом от 81 кв. м ще са нужни 122 333 лева. В сумата са включени и поставянето на настилки, дограма и озеленяване.

Със 164 442 лева ще бъде ремонтиран и християнският храм от 150 кв. м в селото. Сега той имал само носеща конструкция от колони с панелен покрив. Предвижда се да се изградят стените, да се сложи нова дограма, да се направи хидроизолация на покрива, да се боядиса и озелени.

В Ботунец живеят 4000 мюсюлмани и 3100 българи. Заради липсата на траурен дом българите, изповядващи исляма, не могат да подготвят починалите и се налагало да ги връщат за погребение в родните им места. Мюсюлманите в селото са от Силистренско, Разградско и Шуменско.
-
Ел-Езхер – говори и показва
Friday, 05 June 2009 13:42

Световно известният университет ел-Езхер в първия ден на месец рамазан ще открие собствен спътников телевизионен канал под името „Езхери”.

Предаването по канала ще бъде 24 часа в денонощието и ще се излъчва от Египет, но благодарение на спътника ще може да бъде приемано от всички точки на Земното кълбо.

Организатор и ръководител на канала е известният учен от ел-Езхер шейх Халид ел-Гинди. Той е известен с това, че през 2000 година е организирал телефонна служба, която да дава отговори по религиозни въпроси на мюсюлманите от цял свят на 12 езика.

Предвижда се първоначално канала да излъчва предавания на арабски, английски и френски езици, като впоследствие да разшири предаванията и на турски и урду.
Относно редакционната политика на новия канал ел-Гинди уверява, че „Езхери” ще се стреми да разяснява религиозни проблеми, доказвайки на целия свят, че ислямът е религия на мира и отхвърля насилието.

„Езхери” планува еждневно да излъчва проповеди на Саид Тантави, документални филми за „ел-Езхер” и неговата история, филми с коранични сюжети и др. Каналът също така ще отделя особено внимание на проблемите, вълнуващи съвременното общество на Изток и Запад, като например глобализацията, клонирането, присаждането на човешки органи и т.н.
-
Собственик на магазин приобщил нападател към Исляма
Friday, 05 June 2009 13:41

Според информация на CNN нюйоркски търговец убедил нападателя на магазина му да приеме исляма. Първо Мухаммед Сухейл заплашил престъпника с оръжие, а когато той се разплакал и започнал да се оплаква от живота си, му дал пари и хляб. След това нападателят пожелал да приеме исляма и повторил след Сухейл келиме-и шехадет /израза на свидетелстване/.

Както показвал записа на камерата за наблюдение на магазина на Сухейл, намиращ се в Лонг-Айланд, престъпникът е искал пари, размахвайки бейзболна бухалка. Изваждайки изпод тезгяха оръжие, собственикът заставил нападателя да застане на колене. Както разказва Сухейл, той накарал плачещия мъж да се разкае и да обещае, че повече няма да граби и му дал 40 долара и хляб.

Когато неудачия нападател изразил желание да приеме исляма и произнесъл на глас необходимите за това изрази бил поздравен от Сухейл. Бившият престъпник приел имената Наваз Шериф Сердари. В интервю пред CNN търговецът признал, че малко преди нападението гледал по телевизията предаване, в което се упоменавали пакистанските политици Асиф Али Сердари и бившият министър председател Наваз Шериф, и затова той го посъветвал да приеме тези имена.
-
Разкайващи се пирати заговорили за Исляма
Friday, 05 June 2009 13:38

Водачът на една от групите на сомалийските пирати Абшир Абдуллах заявил пред световната общественост, че вече с пиратството е приключено.

Властите са обявили амнистия за пиратите, нападащи и ограбващи корабите в Аденския залив и последните се съгласили на сътрудничество с местните власти за осигуряване на безопасността на корабоплаването в района. „Аз считам, че се спасих от грях. Аз осъзнавам порочността на това, с което съм се занимавал и разбирам, че всичко това е грях от гледна точка на исляма”, - заявил Абдуллах.

„Тези, които ще излизат да пиратстват в морето, аз бих ги посъветвал да не праявят това. Аз се надявам, че те ще престанат да се занимават с тази дейност така, както сме се договорили и тези, които държат в плен кораби ще ги освободят” – допълнил той.
-
Русия предложила на Барак Обама да подари на Иран „Златния Коран“
Friday, 05 June 2009 13:30

Руската компания „ВТ” и Института по изтокознание са отправили официално писмо до президента на САЩ Барак Обама да приеме „Златния Коран” от тях и да го подари на Ислямската Република Иран при неговото посещение там. С този символичен жест „ВТ” се надяват да демонстрират желанието на политиците за мир.

Златното копие на „Корана на Осман” е изготвено от московския монетен двор по поръчка на руската компания „ВТ”. Неговият оригинал е изработен през осми век с красивия рядък куфически шрифт. Той се съхранява в Института за източни ръкописи в Санкт Петербург. Копието е изготвено с помощта на най-съвременната ювелирна техника, като дори са възпроизведени и тайнствените петна на оригинала. Копието е изпълнено на златни листа с дебелина 0,3 милиметра, а височината на буквите е 1 милиметър.
-
Вълчев оставя забрадките
Thursday, 04 June 2009 09:59

Просветният министър Даниел Вълчев оставя забрадките в училищата. Следващата седмица той ще внесе предложение в Министерски съвет за промяна в правилника за прилагане на Закона за народната просвета, но няма да закача текста, позволяващ носене на религиозни символи в клас.

Чрез измененията министърът дава право на преподавателите да отстраняват ученици от час. Педагозите ще бъдат разделени в 5 категории - младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик. Децата до 4-ти клас няма да повтарят годината. На всяко хлапе ще се прави и педагогическа характеристика.

В новия правилник освен правата и задълженията на учителите и учениците, ще бъдат описани и отговорностите на родителите. Майките и татковците трябва да се запознаят с правилника на училището. Те не трябва да пращат децата си в клас с облекло, несъответстващо на „добрите нрави". „Не е нужно да показвам на картинка какво означава това. Обществото разбира добре кое облекло е прилично и кое не", обясни Вълчев.
-
"Наръчник за правилно държание" към мюсюлманите ще бъде раздаден на гръцките полицаи
Thursday, 04 June 2009 09:57

"Наръчник за правилно държание" спрямо мюсюлманите ще бъде раздаден на полицаите в Гърция, пише гръцкият вестник "Вима".

Повод за инициативата са инцидентите от последните дни след като служител на реда скъса Корана при проверка на имигрант мюсюлманин, пише агенция "Фокус".

Според информацията наръчникът ще съдържа указания за задържане на мюсюлмани в полицейски управления, за влизане на униформени лица в джамии, за уважение на поста на чужденците и други действия, при които може да се предизвика остра реакция.

Ще се иска полицаите да влизат без обувки в местата за религиозни обреди на мюсюлманите и да внимават при проверка, да не взимат или късат Корана.

Наръчникът ще съдържа информацията, че мюсюлманите се молят по пет пъти на ден и че не трябва да се иска от жените да махат забрадките си.

Наръчникът за правилно държание към мюсюлманите се съставя по заповед на заместник-министъра на вътрешните работи, отговарящ за обществения ред Христос Маркоянакис.
-
Посещение в Република Турция
Wednesday, 03 June 2009 17:31

На 01.06 2009 година районните мюфтии на чело с главния мюфтия посетиха град Одрин – Република Турция.

Целта на посещението бе запознанство с религиозните институции в Турция и сътрудничество с тях в сферата на духовността.

От Българска страна участваха и зам. Главния мюфтия – Ведат Ахмед, както и Хюсеин Карамолла – началник отдел образование към Главно мюфтийство.

Мюфтиите бяха посрещнати от зам. председателя на Диянета в Република Турция – проф. доктор Мехмед Гьормез, областния мюфтия на Одрин Юмер Ташчъоглу и неговите заместници, а също така и общинските мюфтии от Одринска област. От турска страна присъства и областния мюфтия на Къркларели – Иса Саим.

На срещата бе обсъден въпроса за побратимяване на районни мюфтийства от България с областни мюфтийства от Турция. Одринския валия Мустафа Бюйюк присъства на обяд, който бе даден от областния мюфтия на Одрин.

След обедната молитва, която мюфтиите отслужиха в джамията Селимие, посетиха Българската православна църква св. Константин и Елена, където се срещнаха с Българския консул Ангел Ангелов. След тази среща мюфтиите посетиха музея Дарушшифа, който е училище по медицина по време на Османската държава. На края българската делегация се върна в областното мюфтийство, където се сбогува с домакините.
-
Затвор за малайзиец, обидил жена си
Wednesday, 03 June 2009 11:40

Малайзийските мъже, обиждащи своите жени с непристойни епитети, могат да влязат в затвора. Законопроектът, предвиждащ углавно наказание за „емоционално насилие”, бил издаден от правителствения Департамент по въпросите на жените по искане на правозащитните организации.
За нарушител може да бъде обвинен мъж, който „казва на своята жена, че е уродлива, или я унижава, оказвайки й емоционален натиск”, заявява ръководителят на департамента Нурул Аймир Мухаммед, отбелязвайки, че емоционалното оскърбление може сериозно да увреди достойнството и самоличността на жената.
-
Хотел отказал провеждането на конференция с участието на автора на „Фитне“
Wednesday, 03 June 2009 11:37

Хотел в град Нашвил, щат Тенеси, САЩ се е отказал от провеждането на конференция, участник, в която щял да бъде ултрадесният политик от Нидерландия Гирт Вилдерс. Той е известен с авторството си и създаването на скандално известния антиислямски филм „Фитне” и е трябвало да изнесе доклад на конференцията.
Отказ от провеждането на конференцията на тема „Разбиране за джихада в Израел, Европа и Америка” ръководството на хотел «Loews Vanderbilt» се е обосновало с „грижа за безопасността на гостите и сътрудниците в хотела”, като не е уточнило подробности.

Вилдерс показа своя 17-минутен филм „Фитне” през месец март 2008 година. Това е филм, в който сцени от терористичния акт на 11 септември 2001 г. се съпровождат от четене на текстове от Корана зад кадър и предизвика възмущението на мюсюлманите от целия свят.

„Фитне” също така бе порицан и от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който нарече филма „оскърбителен и антиислямски”. Някои страни, включително и Великобритания забраниха влизането на Вилдерс на тяхна територия.

Независимо от отрицателната срямо него и филма реакция, Вилдерс през април 2009 г. заяви, че работи над втора част на филма, в която има намерение да разкаже за негативните последици от имиграцията на мюсюлманите в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи