Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 12, 2011

Закон,забраняващ на мюсюлманките да покриват лицата си на обществено място,влезе в сила от вчера във Франция

Сарко пак заложи на популизма преди президентските избори

Година затвор за бурка във Франция

Глобяват със 150 евро забулени жени, бизнесмен прави фонд, за да им плаща

Закон, забраняващ на мюсюлманките да покриват лицата си на обществено място, влезе в сила от вчера във Франция. Забраната, която беше одобрена от френския парламент след бурни дебати през октомври 2010 г., започна да действа година преди президентските избори, в политическия дебат за които водещи теми са мястото на исляма и ролята на светската държава. Новите разпоредби предвиждат глоби и наказания за всеки нарушител. Ако жена се е покрила с бурка, никаб, маска или качулка на обществено място като улица, публични институции или парк, тя ще бъде глобявана с до 150 евро или ще бъде заставяна да положи общественополезен труд. Мъжете, които задължават жените си да се забулват, могат да получат до една година затвор и 30 000 евро глоба. Тези наказания се удвояват, ако принуждаваната жена е непълнолетна. Мюсюлманките обаче ще могат да се покриват в джамиите, в дома си, в хотелските стаи и дори в колите, ако не шофират.
Забраната на практика ще засегне много малък брой жени от общо петте милиона мюсюлмани, които живеят във Франция. Смята се, че едва около 2000 мюсюлманки в страната покриват лицата си. Десноцентристкото правителство на Никола Саркози предприе мащабна кампания след приемането на закона през октомври, за да обясни неговите разпоредби. Тя включваше постери, брошури и специален интернет сайт. Според закона всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, която
се разхожда
на улицата
или в парка с бурка или никаб, може да бъде спирана от полицията и глобявана. В указанията до полицията обаче се казва, че жената не трябва да бъде принуждавана да се разбулва на улицата, а да бъде отвеждана до полицейски участък. Там тя трябва да бъде помолена да покаже лицето си, за да бъде идентифицирана. Френският вътрешен министър Клод Геан подчерта, че не става въпрос на първо място да бъдат глобявани мюсюлманските жени. Целта била те да бъдат убедени да се откажат от носенето на бурка и никаб. На практика Франция е първата европейска държава, която забранява публичното носене на бурка и никаб. Подобна забрана бе приета миналата година и в Белгия, но прилагането й бе затруднено от правителствената криза в страната. Френската държава подхожда извънредно предпазливо, защото се опасява от вълна от жалби за дискриминация пред съда. Затова и законодателят формулира закона като "закон за забрана за забулване на лицето" и отстрани от текста думите "никаб" и "бурка". Вътрешното министерство даде указания на полицията да не следи за спазването на закона около джамиите, с цел съблюдаване на свободата на вероизповеданията. Някои се опасяват, че новият закон ще бъде изключително трудно приложим и ще създаде напрежение. Никола Комте, председател на полицейския синдикат, се опасява, че особено в парижките предградия
ще бъде много трудно спазването
на закона, камо ли контролирането му: "Мога да си представя, че определени лица в някои квартали няма да искат да се подчинят на закона. И дори ще се обявят в защита на някоя забулена жена. Това може да доведе до конфликтни ситуации. Може да се стигне дори до безредици и сблъсъци", смята Комте, цитиран от Дойче веле. Много мюсюлмани се противопоставят на закона и смятат, че той е клеймо за цялата им общност. Правителството от своя страна твърди, че забулването подкопава основни ценности на обществото.
През юни 2009 г. френският президент Никола Саркози обяви, че бурката няма да е добре приета в страната. Въпреки всички тези обяснения обаче мюсюлманите недоволстват. В събота полицията арестува 61 души, които искаха да участват в протест в Париж, организиран по призива на ислямски асоциации. Демонстрации бяха планирани и за вчера във френската столица. Местен бизнесмен мюсюлманин обяви, че основава фонд, за да плаща глобите, които ще бъдат налагани на жените. Улицата е универсален дом на свободата, заяви Рашид Неказ, който призова мюсюлманките към неподчинение. Той ще набира средства от дарения и от продажбата на свои имоти. Във Франция има опасения, че мюсюлмански екстремисти ще използват новия закон, за да предизвикат конфликти с полицията. Проблеми ще има и с богаташи от страни от Саудитска Арабия, които посещават със забулените си жени скъпите френски магазини и курорти. Повечето французи застават зад закона. Това е една от малкото теми във Франция, за която Никола Саркози получава широка подкрепа. Неговият курс е ясен. Година преди изборите той отново залага на популистките теми. А те вече веднъж му донесоха успех - на президентските избори през 2007 г., коментира Дойче веле.
Красимира ТЕМЕЛКОВА

вст / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи