Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 26, 2011

В Дома на културата в Кърджали стотици мюсюлмани тържествено отбелязаха 1440-ата годишнина от рождението на пророка Мохамед(САВ)

В Кърджали отбелязаха 1440-ата годишнина от рождението на Мохамед

Събота в Дома на културата в Кърджали стотици мюсюлмани тържествено отбелязаха 1440-ата годишнина от рождението на пророка Мохамед(САВ). Участниците в програмата четоха текстове от Свещения Коран и с много примери тълкуваха живота на Мохамед Мустафа, като последен пророк на земята. Учениците от Средното ислямско духовно училище в Момчилград изпяха много религиозни песни наречени иляхи, посветени на Любимеца на Аллах Мохамед, а също и изрецитираха стихотворения.
Проявата бе организирана от Главно мюфтийство на мюсюлманите в България, както и Районното в града. Официални гости бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет в България Шабанали Ахмед, генералният консул на Р Турция в Пловдив Рамис Шен, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, общинският посредник Хакиф Емин, председателят на Областния съвет на Движение за права и свободи и кмет на Община Джебел Бахри Юмер и домакинът на събитието Районният мюфтия Бейхан Мехмед. Сред публиката бяха зам.-кметове на общини от областта, общински съветници, ислямски духовници, ученици от ислямските училища и много други поклонници на Всевишния Аллах.
В приветствието си към гостите и мюсюлманската общност в Кърджалийска област Районният мюфтия най-напред благодари за финансовата и морална подкрепа на местните общини и бизнесмените за успешната организация на проявата. Бейхан Ходжа подчерта, че никога няма да е възможно да се разкаже значението на Мохамед, а той трябва да се изживее от мюсюлманите като се вземе за модел.
В приветствието си градоначалникът инж. Азис отбеляза, че посрещането на мюфтията от лидера на християните в Кърджали отец Петър Гарена с букет цветя непосредствено преди началото на честването е знак за усилията, които се полагат в името на толерантността и добруването между двата големи религиозни общности в града. Той изтъкна, че неслучайно Кърджали се знае като столица на толерантността, не само в страната, но и в Турция и Балканите. Кметът призова всички мюсюлмани да положим усилия да живеем като Мохамед.
Шабанали Ахмед в приветственото си слово заяви, че не е важно да разкажем Мохамед, а да го разберем. Той съобщи, че темата на тазгодишното отбелязване на честитото рождение е „Животът на Мохамед-източник на справедливост и благополучие”. Според него, тази тема не е случайно избрана и е провокирана от дългите месеци на кризата в Главното мюфтийство. Той отправи послание към инициаторите на конфликта с думите, че там където има справедливост, ще има и благополучие. В тази връзка той благодари на мюсюлманите, които за миг не оставиха без подкрепа своите духовни лидери, които Апелативният съд призна с окончателното си решение от 20 април. Шабанали Ходжа завърши с думите, че Аллах повелява във всяка една ситуация да се държим справедливо към другите и „Там, където няма справедливост, има насилие”.
Ресмие МЮМЮН

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи