Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 19, 2011

Монасите от Копиловци ще съдят страната ни в Страсбург




Църква в църквата © снимки: DarikNews.bg

Теодора Симова

Монасите от Копиловци ще съдят страната ни в Страсбург, ако българският съд не ги регистрира като ново вероизповедание, това обяви пред Дарик игуменът на манастир "Благовещение" в кюстендилското село отец Касиан. Духовниците обжалват пред съда отказ за регистрацията на братството им. Те са поискали името "Православна църква в България", но съдът е приел, че това наименование може да въведе миряните в заблуждение.

От Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет не виждат пречка за регистрацията им, но по думите на директора й Емил Велинов трябва да се изчистят някои моменти от устава, които биха създали недоразумения в правната практика. За пример той посочи, че монасите не може да се сочат за наследници на Българската Екзархия, защото такава единствено е Българската православна църква.

Свещениците от Копиловци не приемат заплащането на църковните ритуали, неканоничното богослужение в храмовете, многоженството на свещениците и календарната реформа. Те се самоиздържат, не получават средства от Светия синод. Отглеждат основно ябълки и картофи на стотици декари земеделски земи, които обработват сами. Отец Касиан казва, че в началото започнали с дванадесет мотики. Самият той изоставил цигулката, на която се учил да свири допреди това, за да заработи с мотиката.

С продажбата от продукцията /на борсата в столичния квартал "Дружба" и на пазара в "Младост"/ градят нов манастирски комплекс. Имат амбицията той да е готов до една година.

Иконостасът в църквата, която вече две години функционира, е дар от младо момиче, което го е изработило само от орех, като дори материалът намерила тя.

Голяма част от дограмата на сградата, където ще бъде манастирът, е дарение от мирянин, останал удивен, че не трябва да плаща нищо за кръщенето на детето му. "Той ни плати за куп кръщенета напред", разказа игуменът.

Владимир Пенчев, който е сред послушниците в манастира, разказа, че тук при кръщене дори големите хора се потапят три пъти в бабтистериума. "Потапяйки се във водата, човекът умира за греха и се ражда в новия живот за Христа", поясни Владимир, който е строителен инженер, но от три години помага в обителта.

Повече чуйте в звуковия файл

дарик радио / Минаре България

1 коментар:


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи