Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 26, 2011

Обновена старата джамия в ардинското село Брезен


Брезенци си обновиха местната джамия

Изселници от Турция даряват на храма паметна плоча с имената на загинали войници от селото по-време на войните.

Със средства, събрани от местни хора е обновена старата джамия в ардинското село Брезен. Ремонтиран е покривът, сменена е дограмата с нова ПВЦ. Оборудвана е с озвучителна система. Предната част на двора е оградена с каменна ограда. Сложени са нови пейки, за да седнат вярващите, докато изчакват молитвеният час.

Храмът е ослепително бял отвън, и просторен отвътре. При влизане от дясната страна на главния вход има надпис на турски език откъдето, научаваме че е изградено през 1923 г., а през 1994 е построено допълнително минаре от местен майстор (Джемил Ферад) с височина 25 метра. Джамията е на два етажа като на втория е отделението за жените.

Касиерът на джамийското настоятелство Джелил Ферад сподели, че молитвените килими в храма са дарени от кмета на община Ардино Ресми Мурад. Той уточни още, че изселници от селото, които живеят в Турция по идея на местния писател-адвокат Мустафа Байрамали са направили мраморна плоча с имената на 13 загинали жители от Брезен по време на Балканската и Първата световна война. Паметната плоча ще бъде поставена до главния вход на селската джамия. От името на Джамийското настоятелство на храма той изказва благодарност на дарителите за благородния им жест.

Сега селската джамия се пълни с вярващи само по-време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните села. Отварят „сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката на мюсюлманския храм. Всяка седмица на традиционната петъчна молитва идват около 30 души от района, предимно възрастни. Имаминът идва от близкото село Чубрика.

В задния двор на мюсюлманския храм се намира гробница. Има гробове, датирани отпреди 300 години, които са едни от най-старите в района.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи