Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 19, 2011

Българската православна общност в Истанбул отбелязва Страстната седмица

Българската православна общност в Истанбул отбелязва Страстната седмица

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: Борис Димитров

Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул

За общността на православните българи, които живеят в Истанбул, тези дни преминават под знака на Страстната седмица, предшестваща големия християнски празник Великден.

"Всеки ден от Страстната седмица е наречен велик и свят и през всеки един от тези дни църквата споменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното му дело на Кръста", каза свещеникът на българските църкви в Истанбул отец Ангел в разговор специално за БНР.

Отец Ангел ще ръководи службите по време на Страстната седмица в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в Шишли. По думите му, службите се посещават масово. Днес и утре ще се отслужи Последованието на жениха, в сряда - Велики Маслосвет.

Най-тържествени ще бъдат службите от четвъртък до събота. В тях ще участва и Деволският епископ Теодосий, който ще пристигне от България. Той ще ръководи службата вечерта на Велика събота в българската църква "Свети Стефан" край Златния рог. Литургия за Велика събота ще се отслужи и в екзархийската църква "Свети Йоан Рилски", където ще се извърши ритуално обикаляне със свещи.

Кулминацията ще бъде в неделя, на Великден, когато от 13 часа в църквата "Свети Стефан" ще се отслужи празничната служба, на която Евангелието се чете на различни езици, включително и на турски език.

Българско национално радио / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи