Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 26, 2011

ЕБРУ - рисунки от пръст и вода

За първи път в Кърджали демонстрация на ЕБРУ-рисунки от пръст и вода

Народно читалище „Юмер Лютфи 1993 г.” организира за първи път в Кърджали демонстрация на ЕБРУ-рисунки от пръст и вода, който ще се проведе във фоаето на Дома на културата на 28.04.2011 г. от 15,00 до 19,00 часа.

Семейство Чифтбудак – майстори на ЕБРУ от гр. Едирне -Турция ще ни посветят в тайната на най-старото изкуство за украса ЕБРУ.

Наименованието ЕБРУ идва от аб-ру, което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност. Предполага се, че това изкуство е възникнало през 9-и век в Тюркистан. Най-старото запазено ЕБРУ е от 1554 г.

Работи се с естествени материали . Използват се четки, направени от косми на конска опашка., с дръжка от клон на розов храст, за сгъстяването на водата се използва растителна смола, за задържане на боите върху водната повърхност се използва вода от жлъчката на едър рогат добитък, а като бои се използват пигменти и оксидни бои, направени от пръст.

В периода на Османската империя ЕБРУ е използван като лист на който се пише текст за официална кореспонденция. Това е с цел да бъдат използвани неповторими краски на ЕБРУ като гаранция за автентичност на писмото. ЕБРУ е използвано и при украса на периферията на писма и вътрешната част на кориците на книгите.

Най-старият труд за ЕБРУ, писан на турски език датира от 1615 г. и представлява малка книга със заглавие „Тертип-и Рисале-и Ебри”. ЕБРУ, което през Османската империя е занаят и вид изкуство, в началото на 20 в. е почти забравено.

Същата вечер от 19,00 часа след демонстрацията на ЕБРУ читалището организира и грандиозен пролетен концерт с участието на самодейни фолклорни групи към читалището. Вход свободен

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи