Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, октомври 31, 2009

Извънредната национална мюсюлманска конференция !

Мустафа Алиш Хаджи: Проблемите не са в състояние да отслабят „Мюсюлманско изповедание” !

31 октомври 2009

София. Проблемите не са в състояние да отслабят „Мюсюлманско изповедание” и то ще защитава принципите на религията си. Това каза в своя доклад главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на Извънредната национална мюсюлманска конференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
По думите му, в България има личности, които живеят на гърба на исляма и се възползват от неравенството, въведено с промените в Закона за вероизповеданията, но от изповеданието не са търсили мъст и ще защитават правата си с всички демократични средства.
В отчета си главният мюфтия каза, че Главното мюфтийство е работило в трудни условия, но въпреки това в редица градове на страната са открити нови мюфтийства, други са променени, трети са закрити. Ръководството пък е осъществило полезни връзки с чужбина, участвайки на редица международни форуми. Въведено е преподаване на религия и ислям в редица училища в страната, където това не се е практикувало, увеличава се интересът към Коран курсовете, отбеляза Мустава Алиш Хаджи. През годината досега са проведени общо 526 такива курса, докато през изминалата 2008 г. Те са били над 400. Главният мюфтия каза, че ръководството на Главното мюфтийство работи и по казусите с вакъфските имоти. За някои от тях вече има нотариални актове, други са подложени на ремонт. Приходите от имотите отиват за заплати, осигуровки, стипендии за талантливи ученици и покриването на други подобни разходи. Благодарение на интереса към книгите пък издателството към мюфтийството се самоиздържа. Създаден е и медиен център към Главното мюфтийство.
По отношение на образованието от международното сътрудничество на Главното мюфтийство призоваха да се търсят нови методи и средства за подкрепа на мюсюлманското образование. Бившият председател на Висшия ислямски съвет Хюсеин Карамолла пък призова да се разрешат основните проблеми на мюсюлманските училища – най-вече липсата на ученици. Той изтъкна, че освен религиозно, образованието дава всеобхватна подготовка, включително за матура и кандидатстване във висши учебни заведения. От учениците и техните семейства не се искат пари, въпреки че се издържат на пълен пансион, отличниците получават стипендии, такива са предвидени и за приетите във висши училища, защото, по думите на Карамолла „имаме нужда от подготвени кадри”.
От международното сътрудничество на „Мюсюлманско изповедание” отправиха и някои предложения, които да се гласуват. Сред тях е осъществяването на проекта за ислямски център София.
Миглена ИВАНОВА

фокус / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи