Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, октомври 14, 2009

В края на ноември в Швейцария ще се проведе референдум срещу строежа на минарета !

Минарета с формата на ракети !

В някои швейцарски градове се появи плакат, изобразяващ минарета като ракети
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В някои швейцарски градове се появи плакат, изобразяващ минарета като ракети

В края на ноември в Швейцария ще се проведе референдум срещу строежа на минарета. Дяснорадикалните сили в страната използват този факт за насаждането на ксенофобски настроения.

Върху плаката на швейцарската народна партия минаретата с формата на ракети са разположени върху националното знаме, а до него е изобразена жена с фередже. Женева, швейцарският град с най-голяма мюсюлманска общност, позволи разпространението на провокативния плакат. Сандрин Салано, член на общинския съвет в града, обяснява:

"Вярваме, че гражданите на Женева са интелигентни хора и могат да водят диксусия по правилата на демокрацията. Ние обаче не искахме да превърнем в жертва онези, които създадоха този отвратителен плакат, давайки им по този начин още по-голяма публичност", казва Сандрин Салано от общинския съвет в Женева.

Дебатът предизвика бурни реакции в арабските страниBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дебатът предизвика бурни реакции в арабските страни

Минарета - само в Женева и в Цюрих

Минарета има само в два швейцарски града. От нито едно от тях обаче не е позволено да се призовават вярващите към молитва. Опитите да се построят нови минарета завършиха с провал. Въпреки това от две години насам швейцарската народна партия настоява за провеждане на референдум срещу строежа на минарета.

В Базел също има голяма мюсюлманска общност. В някои части на града живеят дори повече чужденци, отколкото швейцарци. Местната джамия е на таванския етаж в сграда, използвана като културен център. Хасан Масиан е продавач в близкия турски магазин:

"Мисля, че плакати като този с минаретата с форма на ракети само развалят отношенията между швейцарците и чужденците", казва Хасан Масиан.

В Базел няма и помен от плаката на швейцарската народна партия. Местната управа забрани разпространението му: "Мюсюманите тук нямат проблем с интеграцията си в швейцарското общество. Мнозина от тях имат швейцарско гражданство, казва Ханс Петер Веселс от базелската община и добавя: Ето защо, ние не бихме позволили да се обижда тази част от населението на града. Това няма да го допуснем".

В Базел мюсюлманите нямат проблем с интеграциятаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Базел мюсюлманите нямат проблем с интеграцията

Дебатът привлече погледа на арабския свят

Тамеа Абоа е кореспондент на арабската телевизия Ал Джазира. Текстовете му в интернет, посветени на швейцарския плакат с минаретата, предизвикват бурни рекации сред читателите му. Някои дори сипят заплахи: "Те заплашват с бойкот на швейцарските продукти и банки. Други пък казват, че няма да стъпят в Швейцария - в страната, която ги представя като опасност", казва арабският журналист.

Общественият дебат беше предизвикан от Валтер Вокман депутат от швейцарската народна партия, която има мнозинство в парламента. Вокман инициира референдума за забрана на минаретата и сега твърди, че не може да разбере избухналите емоции и то отвън - от арабските държави: "Ние не казваме на другите страни, какво трябва да правят! Като си помисля, какво става в тези ислямски държави... например, че се преследват християни... Затова никой отвън няма право да ни се намесва тогава, когато се ползваме от демократичните ни права", казва депутатът от швейцарската народна партия.

Спорът в швейцарските градове за това, дали да позволят или забранят плаката с минаретата под формата на ракети наля допълнително вода в мелницата на дяснорадикалните сили в страната. Това пък накара мюсюлманските съюзи в страната да обединят усилията си в антикампания, чиято цел е да се предотврати успеха на исканата забрана за строеж на минарета в Швейцария.

"Дойче веле' / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи