Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, октомври 09, 2009

ДВЕ ИЗГОРЕЛИ ДЖАМИИ В ДВЕ ПОРЕДНИ НОЩИ !

[2009-10-08]

ДВЕ ИЗГОРЕЛИ ДЖАМИИ В ДВЕ ПОРЕДНИ НОЩИ !

На 5.10.2009 г. метален павилион за сувенири, дрехи и бельо изгоря напълно в централна част на Благоевград при пожар около два часа тази нощ. Пожарът е засегнал и покривната конструкция на джамията в града. При инцидента няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.
При пожара са засегнати 10 кв.м от покрива на намиращата се в съседство джамия. Огънят в джамията е загасен. Намиращият се на мястото на пожара тази сутрин, бивш директор на историческия музей Илия Йовков каза, че пожарът е умишлен. Според него отдавна има настроения срещу джамията, която ДПС искаше да модернизира и е имало готов проект, но той е бил спрян заради негативни настроения на благоевградската общественост. Най-вероятна причина за пожара в павилиона е неизправност на електрическата инсталация.

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България се обръща отново към българските медии и общественост, за да изрази своето недоумение и безпокойство от случващото се в страната. Въпреки многобройните призиви на Главно мюфтийство за спокойствие и взаимно уважение между религиозните общности, ние сме свидетели на поредното посегателство срещу мюсюлмански храмове, което е поредно доказателство, че толерантността в България вече е нарушена и ние тепърва трябва да работим за нейното трайно възстановяване и налагане като модел на поведение, който да развиваме.
В резултат на безотговорното и некомпепетентно преекспониране на темата за исляма и религиозната дейност на мюсюлманите в страната, намерението на определени среди да манипулират обществото ни и да представят мюсюлманите като перманентна опасност, застрашаваща сигурността и цялостта на страната ни, се изправяме пред важни въпроси, които си задаваме все по-често в последно време – на кого и как пречат мюсюлманите в България, равноправни ли сме с останалите граждани и кога ще имаме възможност да изповядваме исляма, чувствайки доверието и подкрепата на държавници и общество?
Информираме, че на 05.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Благоевград и е изгоряла част от покрива и. На 07.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Никопол, която изгаря напълно. Двата храма са исторически и културни паметници от национално значение. Припомняме, че в страната има над 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят. В отговор на всички запитвания, дали се спазват правата на мюсюлманите и основателни ли са твърденията, че сме ограничавани да изповядваме и проповядваме напълно свободно религията си, припомняме някои от проблемите на Мюсюлманско изповедание, а именно: забавяне с близо една година отговора за необходимите разрешителни за осъществяване на проекта за Културно-образователен и административен център в кв. „Малинова долина”, спреният строеж на джамия в гр. Бургас, продължаващите 20 години съдебни спорове с офицера от Държавна сигурност Недим Генджев по отношение на легитимността на ръковоството на изповеданието, честите привиквания на имами и служители на изповеданието ни в службите за сигурност по различни поводи. Един съществен проблем е оспорваната идея за построяването на втора джамия в столицата, въпреки факта, че всеки петък около 500 и на всеки байрам около 2000 богомолци стоят извън храма и не успяват да изпълнят спокойно своите молитви. Постоянните обидни, недоказани и неоснователни нападки от страна на много български медии, общественици и журналисти за обвързаност на мюсюлманите в страната с фундаментализъм, тероризъм, сепаратизъм и други незаконни действия, опасни за националната сигурност и обществения ред, са само част от многото факти, които бихме могли да изтъкнем в подкрепа на нашите твърдения, че има опити да се превърнем в обект на всеобщо обществено недоверие и по този начин да се попречи на нашето развитие. Всички тези недоброжелателни обвинения и действия целят да противопоставят обществото ни на религиозен и етнически принцип като разрушат модела на установеното добросъжителство и уважение между различните религиозни общности в страната.
Във връзка с гореизложеното, Мюсюлманското изповедание за пореден път призовава българските държавници и цялото българско общество да бъдат високо отговорни и да положат всички усилия за опазване на най-ценното, което притежаваме и с което се гордеем – религиозния мир и толерантност в България. Необходимо е всички да спазваме българските закони и да не се поддаваме на провокации, които целят разделение на обществото ни. Призоваме служителите на МВР да бъдат експедитивни в своята дейност, да установят причините за последните две посегателства срещу джамии и да открият извършителите на това злосторно деяние, а също така да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани както и за опазване на храмовете ни.

ДОГАДКИ ЗА ПОЖАРА, ЗАСЕГНАЛ БЛАГОЕВГРАДСКАТА ДЖАМИЯ

Според думите на съседите, които споделиха за проблема пред Районния мюфтия, първо се е чуло взрив от който има счупени стъкла на тото-пункта в съседство и след това е тръгнал пожара.
Покрива на джамията беше подменен преди една година, тъй като беше занемарена и капеше, след което подменихме дограмата и започнахме вътрешен ремонт, от този момент общинската администрация при предишният кмет Лазер Причкапов, който беше първи секретар на БКП-в благоевградски окръг настрои общинският съвет и приемаха решение с което да спрат процеса по ремонта на джамията. За нея бяха залепени от всичките й страни лавки. И въпреки нашият апел за премахването им те стояха. Днешният кмет Костадин Паскалев премахна някои от тези лавки но не всички, но вместо тях постави контейнери за боклуци.
Всички тези странични явления са предпоставка за днешния инцидент. Затова още днес ще депозираме до новия кмет искане за премахването и на останалите паянтови лавки които са залепени директно за джамията, както и отстраняването на тръбите, от които винаги е вървяла вода, която влиза в основите на джамията, които видяхме след пожара.

http://www.kircaalihaber.com/Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи