Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, октомври 01, 2009

Мюсюлманска молитва в училище?

Мюсюлманска молитва в училище?

Религията трябва да си остане личен въпрос
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Религията трябва да си остане личен въпрос

Един ученик заведе в берлинския Административен съд иск да му бъде осигурено юридически правото да се моли според мюсюлманския ритуал в гимназията, която посещава в Берлин. И спечели. Това създава съдебен прецедент.

Берлинският сенат се опасява, че съдебното решение лишава държавните училища от тяхната неутралност. Магистратите обаче се аргументираха със свободата на вероизповеданията. Завеждащият турската редакция на Дойче Веле Баха Гюнгьор е против мюсюлманската молитва. Ето аргументите му:

Това съдебно решение заплашва не само неутралитета на учебните заведения. Тук е налице противопоставяне на усилията на държавата и обществото за интеграция. Съвременната интерпретация на светото писание Корана позволява молитвите да се наваксват. Това е в сила например за пътуващите, работещите, като включва и подрастващите.

В сферата на образованието държавата е длъжна да запази неутралитета сиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В сферата на образованието държавата е длъжна да запази неутралитета си

Криворазбрани свободи

Свободата на вероизповеданията в Германия, на която се позовават административните магистрати, от 70-те години насам се пипа само с кадифени ръкавици; с нея се злоупотребява от страна на религиозните фанатици. От 90-те години е констатацията на ислямистки лидери в Германия, че усилията за интеграция могат да се оценяват като "обявяване на война срещу исляма".

Благодарение на криворазбраната свобода на вероизповеданията в германските градове се сформираха екстремистки групировки, чието мислене е насочено срещу цивилизацията и съвременното общество. Свободата на вероизповеданията би следвало както да позволява строежа на джамии, така и да позволява на хората да се придържат към религиозните си и културни корени и идентичности. Ала там, където държавата е длъжна да бъде неутрална, както е в образованието или в други обществени институции, с приоритет се ползват други ценности и норми, защото става също така дума за създаването на условия за успешна интеграция, а по този начин и за лишено от напрежение съвместно съществуване.

Тема с опасен заряд

Който в наши дни дискутира за молитвени помещения за мюсюлмани или християни в учебните заведения, би трябвало да се позамисли в какви помещения се оттеглят за безмълвните си молитви евреите и будистите. Ето защо всяка религия е по-добре да си остане онова, което трябва да е: личен въпрос. В противен случай широко се отварят вратите пред индоктринаторите и догматиците.

Автор: Б. Гюнгьор, В. Шопов/Редактор: Б. Рачева

DW/Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи