Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, юни 20, 2008

Американски анализ предупреждава за Джихад на Балканите

Опасността от джихадистки атаки на Балканите се увеличава и особено опасен период може да бъде започващото лято. Това твърди в доклад
американската анализаторска интернет мрежа “Интернешънъл анализ нетуърк”, съобщи Дойче веле. В нейна публикация ” се изброяват радикалните ислямски елементи на Балканите и свързаните с тях опасности от тероризъм и насилие. В основата на засилените опасения за възможни джихадистки атаки е активността на ислямистите в отделните държави на полуострова, подкрепяна от близкоизточни религиозни екстремисти и от финанси, идващи от богатите албански общности в чужбина, предаде Дойче веле.

Един от примерите в анализа е създадената през май тази година партия в Косово, наречена Национална партия за голяма Албания. Нейната цел според публикацията е унификацията на албанските общности в една държава на Балканите с център Косово. Финансирането на дейността й идвало от живеещи в САЩ албанци от щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Те също така подкрепяли радикалните ислямски елементи в Тетово и Албания.

Според анализа навсякъде на Балканите от поне 15 години има ислямски мрежи, които са свързани не само с тероризъм, но и с организираната престъпност. От Албания около 150 уволнени от албанските тайни служби за сигурност офицери са преминали на работа в други балкански държави, включително в България, където работели като офицери по сигурността в законни и не съвсем законни организации.

Местните балкански организации са поддържани и вдъхновявани от многобройни ислямски организации, присъстващи в региона под егидата на благотворителността и хуманитарната помощ. Много от тях според анализа са свързани с протерористични организации или терористични групи. Една от тях е кувейската “Общество за възраждане на ислямското наследство”, която е финансирала албански имами в Македония и която е в черния списък на ООН, заради връзките й с “Ал Кайда”.

Най-тихият пристан за ислямисти и джихадисти са Албания и Босна, която даде паспорти на голям брой муджахидини, участвали на страната на мюсюлманите във войната. Но и България миналата година разкри своя собствена джихадистка мрежа, а Сърбия има радикални групи в Санджак, се казва в анализа.

Проблемът за съществуването на такива организации е тенденцията им да прибягват към насили. Експлозиите в Тирана през март тази година се приписват на местни ислямисти. Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ неофициално смятал и унищожителните пожари в Гърция през 2007 г. за форма на пиротероризъм, извършен от местни джихадисти.

В анализа се говори не само за дълбоко проникване и вкореняване на радикален ислям на Балканите, но дори за по-голям ислямски план за дестабилизация на региона. Руско-американският антагонизъм на Балканите според публикацията помага на скритата инвазия на джихадистите. Във всичко това анализаторите виждат сигнали за нарастваща опасност от атаки особено през лятото и най-вече в Косово, Албания и Македония.

By,20.06.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи