Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юни 17, 2008

Допуска ли ислямът феминизъм?

Допуска ли ислямът феминизъм и ако да, какви са възможностите за противодействие на дискриминацията спрямо жените -мюсюлманки? Този въпрос е в центъра на започнала в Кьолн конференция.

Феминистките интерпретации на исляма съществуват от скоро, от едва няколко години. Причината за това е не само патриархалното, доминирано от мъжете тълкуване на Корана, каза проф. Иршад Манджи от европейската фондация за демократизация в Брюксел заяви:

"Спомням си, бях на осем години, когато за първи път си зададох въпроса: наистина ли жените са по-малко ценни? Задодах си въпроса, не защото разбирах нещо от феминизъм, а защото наблюдавах майка ми, която отглеждаше три дъщери със заплата на чистачка", казва проф. Манджи.

Съпротивата срещу догмите, повеляващи подчинението на жената, нараства все повече.

Еманципацията на жената в исляма не води началото от западния свят, но оттам получава значими импулси. Мюсюлманките започват да поставят все по-силно под въпрос традициите, спъващи развитието им, казва теоложката Ал Суваджи:

"Жените в ислямския свят искат да постигнат не само равноправие, но и най-напред признание за положените от тях усилия, за дейността им в името на обществото. За съжаление до сега те не са получили онова признание, което заслужават. Предстои ни дълъг път",

предупреди Ал Суваджи.


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Често обаче западните медии свиват представата за ислямския свят само до дискриминацията на жените, ядосва се д-р Айше Башибююк:

"Принудителни женитби, убийства на жени с аргумент за опазване на семейната чест - това се чува и вижда често в медиите. Това е проблем за някои мюсюлмански жени, но няма нищо общо със самия ислям", казва Башибююк.

Господството на мъжа не е дадено от бога

Участничките в конференцията, които се борят за еманципирането на жените в мюсюлманския свят, са единни в едно: господството на мъжа не е част от Корана и не е "дадено от бога". Няма причина, поради която бог би поставил мъжа над жената, обобщиха правозащитничките-мюсюлманки. Нещо повече, жените трябва да запазят правата, които са им дадени и които могат да бъдат прочетени в Корана. Само търсенето на истинските причини за пренебрежението към жените и отричането на остарели патриархални постулати може да подобри и интеграцията на мюсюлманите в западния свят, подчерта Лале Аггюн, която е от турски произход и е депутатка в социалдемократическата фракция в Бундестага. Тя призова към нова образователна офанзива спрямо живеещите в Германия мюсюлманки:

"Трябва да отворим пътя на младите жени-мюсюлманки към образование, равноправие и еманципация. Това е политически въпрос",

обясни депутатката Лале Аггюн и добави, че не по-малко важен е въпросът за това, до каква степен религията се противопоставя на този процес на еманципация.

В музикалната програма на конференцията в Кьолн участва известната в България и Турция изпълнителка на джаз-импровизации Йълдъз Ибрахимова.

By,юни 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи