Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 30, 2008

Фетхуллах Гюлен - най-видният мислител на съвремието

Tурският ислямски теолог и общественик Фетхуллах Гюлен бе обявен за "мислител No 1" в света от анкета на престижното американското издание "Форин полиси". След него се нареждат икономистът Мухамад Юнус (Бангладеш) и Юсуф ал Карадауи от Египет. Четвъртото място заема също турчин - писателят Орхан Памук. В допитването "100-те най-големи живи мислители" на сп. "Форин полиси", което се проведе съвместно с британското сп. "Проспект", са гласували повече от 500 000 души.

"Форин полиси" състави списък от 100 интелектуалци в света и призова своите читатели да изберат 20-те най-важни от тях. Сред първите 20 прави впечатление големият брой мюсюлмански мислители. Сред критериите да попаднат в 100-те бе личностите да продължават да са активни в обществения живот, да имат способността да предизвикват публичен дебат и извън границите на собствената си родина. Като "лавина" оприличаха големия брой участници в анкетата от американското списание, което според тях се дължало на значимостта на съставения предварителен списък със 100-те кандидати.

За Гюлен "Форин полиси" отбелязва, че е "модерен ислямски учен, смятан от широк кръг за един от най-значимите мюсюлмански мислители на съвремието". Гюлен е много известен общественик и теолог, който е автор на повече от 60 книги. Според "Форин полиси" поддръжниците на Гюлен са "образовани мюсюлмани" и благодарение на тях той и другите мюсюлмани в анкетата са успели да заемат челните места. Фетхуллах Гюлен работи за световния мир със средствата на диалога и толерантността.

"Форин полиси": Ще продължим да следим Гюлен

Според Кейт Палмър - един от редакторите на списанието - с проведената анкета приносът на Гюлен ще стане по-широко известен и ще продължат да следят неговите трудове (дейност). Според Палмър анкетата е била много полезна за установяване на интелектуалците в световен мащаб, които придават тон в политическо и културално отношение. По думите на Палмър, сигурността в анкетата е била на върхово ниво и не е могло едно и също лице да гласува два пъти. Редакторът на сп. "Форин полиси" призна, че са били изненадани от резултатите, но подчерта, че отдават голямо значение на посланието на анкетата.


изт.,30.06.2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи