Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 30, 2010

Карловският кмет против мюсюлманите,забрани молитвите в Куршум джамия !

Карловският кмет забрани молитвите в Куршум джамия !

Мотивът: от 94 г. мюсюлманският храм е паметник на културата !


Yali camii - Karlovo

Кметът на Карлово Найден Найденов забрани на мюсюлманската общност да направи традиционната си петъчна молитва в Куршум джамия.

Проблемът в подбалканското градче назря, след като единствената действаща Ялъ джамия изгоря.

Районният мюфтия изпрати уведомително писмо до градоначалника, в което заявява, че днес в 13 часа ще води молитвата в другия храм. Това обаче няма да стане, защото Куршум джамия е обявена за паметник на културата през 1994 година и е публична държавна собственост.

"Тонът на писмото е доста ултимативен. А аз правя всичко възможно да пазя етническия мир", каза през Dnes.bg кметът.

В подкрепа на думите си Найденов е осигурил два автобуса, които ще откарат мюсюлманите до двата най-близки храма в района – в селата Анево и Васил Левски.

"Моите братя не искат да пътуват, за да присъстват на молитвата. Тя ще се проведе в двора на изгорялата джамия", заяви общинският съветник от ДПС Рустем Мурад.

Районният мюфтия Осман Хилми също коментира, че не е доволен от забраната да се използва Куршум джамия, но ще се съобрази с градоначалника.

"Не искам да припламват искри между мюсюлмани и християни. Страх ме е обаче, че някои политически партии могат да използват ситуацията, за да извлекат изгода", каза Хилми.

Кметът на Карлово съобщи още, че Дирекцията по вероизповеданията е превела по сметката на общината 25 хиляди лева и ще преведе още толкова за ремонта на изгорялата сграда.

Експерти са изчислили, че за пълното възстановяване на Ялъ джамия са нужни 80 000 лева. д.бг

Минаре България


Yali camii - Karlovo


:::

Районно мюфтийство Пловдив иска да възстанови молитвите в Куршум джамия !

Вторник, 27 Април 2010г. 20:16ч.

Преди две седмици петък срещу събота бе опожарена карловската „Ялъ джамия”. В 03.00 часа имамът на джамията се е събудил от шума, предизвикан от пожара. Сигнализирал е пожарната. След няколко часа пожарникарите са успели да потушат опожарената джамия.

На място веднага е пристигнал и Районният мюфтия Осман Хилми. Към 09.00 часа на място пристигнали разследващи полицаи, които още не са установили причините за пожара. Предполага се, че същият е предизвикан умишлено. За съжаление така или иначе Ялъ джамия е изгоряла и от нея стърчат само стените и.

До момента стана ясно, че министър Божидар Димитров е отпуснал 25000 лева на община Карлово за възстановяването и. Поради липса на храм, в който да се извърши петъчна молитва Районният мюфтия Осман Хилми изпратил две писма до Кмета на Община Карлово и до Областния управител на Пловдив с молба за разрешение да се отслужат временно молитви в Куршум джамия, която в момента не е действаща. По късно се разбра, че тя е била актувана като публична общинска собственост за което трябва да се вземе разрешение. На 17.05.2010 г. е първото заседание на делото за възвръщане на Куршум джамия. „Ако не се получи отговор от тези учреждения ще приемем това за мълчаливо съгласие и ще отслужим петъчната молитва в Куршум джамия”, това заяви районният мюфтия Осман Хилми. Да се надяваме по скорошно решение на въпроса.


Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи