Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, април 17, 2010

Умишлен палеж на Ялъ джамия в Карлово,която изгоря до основи (СНИМКИ) !

Изгоря джамия, подозират палеж !

Публикувана: Събота, 17-ми Април 2010,автор:Е.лица К.андева

Само обгорен скелет остана от Ялъ джамия в Карлово, която пламна в нощта срещу събота. СНИМКА:А.ТАНАС Ч.АКЪРОВ

Джамията в Карлово изгоря до основи в нощта срещу събота. Късо съединение в елмрежата или умишлен палеж са двете версии за пожара, каза вчера районният прокурор Гюрай Мурадов.

Около 3 ч имамът Мустафа, който спи в пристройка в двора, се събудил от шума от пожара. Джамията горяла като факла, защото е с дървен покрив. Мустафа повикал пожарната, за час-два огнеборците потушили пламъците. От постройката обаче останал само скелет.

Молитвеният дом, известен като Ялъ джамия, е строен по османско време и веднъж вече е горял през Руско-турската война.

Във фаталната нощ прозорците са били оставени отворени, за да се проветрява и съхне прогнилото дюшеме вътре, каза районният мюфтия Осман Хилми. Той каза, че при огледа край един от прозорците имало петно и това пораждало съмнения, че може да е плисната запалителна течност.

Още рано сутринта на място пристигнаха дознатели и районният прокурор. До обяд бяха разпитани имамът, председателят на настоятелството, районният мюфтия. "Няма напрежение, хората искат да разберат истината за случилото се", каза Гюрай Мурадов. Назначена е техническа експертиза, която да установи дали елинсталацията е гръмнала.

В покрайнините на Карлово живеят към 8000 мюсюлмани, но не са от най-ревностните последователи на исляма. Досега не е имало сериозно напрежение на верска основа или посегателства върху джамията.


:::

Карловската „Ялъ джамия” изгоря !

Събота,17 Април 2010г. 12:46ч.

В 3 часа през нощта на 16-ти срещу 17-ти април имамът на гр. Карлово - Мустафа Мустафа се събудил от неспецифичен шум. Установил, че джамията гори и веднага се обадил на пожарната охрана.

Колите на пожарната пристигнали след няколко минути и след около час пожарът бил потушен.

След пожара изгоряла цялата покривна конструкция и тавана, останали само четири стени и минарето на джамията. Полицията разследва случая.

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство / Минаре България

ПАЛЕЖ НА ДРУГ МЮСЮЛМАНСКИ ХРАМ -СНИМКОВ МАТЕРИАЛ -
Arson against Muslim shrines in Bulgaria - 07.10.2009 !


1.Куршум джамия,Карлово.
Стенопис и надпис над входа на Куршум джамия (1485):
"Тази свещена джамия се съгради с помощта на Бога и военачалника му Али, син на Карлъ, който е бил възпитател на султан Джем, син на султан Мохамед, син на султан Мурд хан, в година 890 [по Хиджра], да съществува до свършването на света".

2.
Куршум джамия,Карлово.
През 1485 г. Карлъ Али бей построява с материали от разрушения манастир Св. Спас (въстановен после до Сопот) Куршум джамия, която е най-старият архитектурен паметник в града.
Името Карлово се налага постепенно в по-късно време и вероятно произлиза от фамилното име на Карлъ бей: Карлъ’ова – земя на Карлъ.
Открито предверие пред входа на джамията.

Снимки:http://gallery.mitov.org.


Ялъ джамия в Карлово изгоря до основи, подозират умишлен палеж !

Ялъ джамия в Карлово изгоря до основи, съобщи районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми, цитиран от Dnes.bg. От мюсюлманския храм са останали само стените. Няма пострадали.


В 3 часа през нощта ходжата, който нощувал в съседна пристройка, се събудил от шума на огнената стихия. Пристигналите на място пожарникари обаче не успели да спасят храма.

По време на Руско-турската война джамията също е била палена и градена наново, обясни Хилми.

В подбалканския град живеят хора с различни вероизповедания. До момента обаче не е имало напрежение на етническа основа.

"Досега никой не е дръзвал да драсне клечка нито на църква, нито на какъвто и да е друг храм в региона", коментираха карловци.

По непотвърдена информация пожарът е умишлен. Намясто все още са пожарникари и полицаи, които разследват случая.

novinite24.blogspot.com / Минаре България

:::


Изясняват причините за пожара в карловската Ялъ джамия !

17 април 2010

Карлово. Изгоря Ялъ джамия в Карлово, съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми. Шумът от горящия огън в три часа през нощта е чул имамът на джамията, който живее в съседна постройка. Излизайки от жилището си, той е видял как рухва покривът. След пожара от джамията са останали само четирите й стени и минарето. При пожара няма пострадали. В 9.00 часа на място са дошли разследващи полицаи, съобщи още пловдивският районен мюфтия. Причините за пожара се уточняват.
Цветана ТОНЧЕВА

иаф / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи