Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, април 23, 2010

Който носи бурка,отива в затвора ?

Който носи бурка,отива в затвора ?

да забрани бурката" border="0">
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Белгия възнамерява
да забрани бурката

От месеци насам в няколко страни от ЕС се обмисля забрана на бурката. Белгия ще стане вероятно първата страна, чийто парламент ще разпореди забрана на публичното забулване на жените. Който се противи, ще бъде "наказван".

Проектозаконът постановява, че напълно забулени мюсюлманки нямат право да се показват на публично място в Белгия. Нарушенията се наказват с глоба от 25 евро или седемдневен затвор. В текста на законопроекта не се споменава изрично нито бурката, тоест дрехата обгръщаща цялото тяло на жената, нито никаба - онова покритие на главата, в което има само една цепка за очите. Законът забранява просто пълното или частично прикритие на лицето, което пречи на идентифицирането на съответния човек.

Война на бурката обявиха също в Канада и ФранцияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Война на бурката обявиха също в Канада и Франция

Бурката - затворническо облекло?

Официално нуждата от закона се обосновава с повелите на обществената сигурност. Изявленията на белгийските политици обаче не оставят никакво съмнение за фактическата насоченост на закона. Фламандският либерал Барт Сомерс казва: "Когато жените са принуждавани да прекарат целия си живот, облечени сякаш със затворническо облекло, то правовата държава е длъжна да заяви несъгласието си с това."

Подобно е мнението и на социалиста Ерик Тибо: "Бурката е явен символ на потисничеството на жената", казва той. Забрана на бурката искат и християндемократите. Жорж Далман е убеден дори, че това е от полза за ислямската общност: "Много мюсюлмани също настояват да се забрани забулването на жените. В този смисъм смятам, че новият закон ще успокои ислямската общност."

През март комисията по вътрешните работи на белгийския парламент гласува единодушно в подкрепа на правителствения проект."За" гласуваха дори и Зелените, въпреки че техният представител Фуад Ласабини заяви известни съмнения: "Държавният съвет може да касира закона, защото той нарушава основни човешки права."

Двойно заробени

Съмнително е обаче дали и мюсюлманите подкрепят искането за забрана на бурката: "Първо се забранява бурката, а след това може да последва и забрадката", опасява се Изабел Пей от Ислямския изпълнителен съвет.

А една мюсюлманка казва, че по този начин засегнатите жени щели да се окажат двойно заробени - веднъж, защото ще бъдат принудени да носят бурка у дома си, и втори път, защото просто ще им бъде забранено да излизат.

Автор: М. Боне, С. Гяуров / Редактор: Д. Попова-Витцел

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи