Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, април 06, 2010

”Чувствам се унизена”, казва египтянката Наема пред канадската телевизия CBS !

Забранено за забулени !

на мюсюлманските одежди" border="0">
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И Канада обявява война
на мюсюлманските одежди

В Канада забулването на лицето се оказа пагубно за нея. 29-годишната Наема, емигрирала от Египет в канадската провинция Квебек, не може вече да посещава организиран от правителството курс по френски език. И не само това.

Според властите никабът на Наема, който оставя свободно място само за очите, смущава занятията. ”Чувствам се унизена”, казва египтянката пред канадската телевизия CBS. Правителството на Квебек, най-голямата провинция в Канада, обяви война на носените от жените мюсюлмански одежди. Мюсюлманките, които забулват лицата си в държавни учреждения, няма вече да получават съответните услуги, гласи заплануван от правителството закон.

Бурката издига стени?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Бурката издига стени?

Бурката - в немилост

Министър-председателят на Квебек Жан Шаре от Либералната партия обосновава своята инициатива с равнопоставеността на жените. Ако заплануваният закон влезе в сила, занапред мюсюлманските жени няма да могат влизат с покриващ лицето никаб, или с покриващата цялото тяло бурка, в училищата, болниците, детските градини, правителствените учреждения, университетите или при лекар.

Жан Шаре казва, че целта е да се "очертаят граници", за да се защитят ценностите на Квебек. Според демоскопските изследвания 95 процента от квебекците подкрепят запланувания закон, така че влизането му в сила е само въпрос на време. Тази инициатива се подкрепя също и от консервативния канадски премиер Стивън Харпър. Либералният опозиционен лидер Майкъл Игнатиев заяви, че със запланувания закон срещу забулването провинция Квебек намерила ”добър канадски баланс”.

Пред канадски вестници Салам Елмениави от Съвета на мюсюлманите в Монреал заяви, че всъщност в Квебек имало само 20-ина напълно забулени мюсюлманки и че заплануваният закон вещаел мрачни времена за Квебек и Канада. Правозащитната комисия в провинцията пък посочва от своя страна, че от 146 000 граждани, които между 2008 и 2009 година са били обслужвани в офисите на здравните служби в Монреал и Квебек-сити, само 10 са носели бурка.

"Бурката няма нищо общо с исляма"

Но също и мюсюлманите в Квебек не са единодушни по въпроса за мюсюлманските одежди на жените. Организацията Канадски мюсюлмански конгрес дори помоли пред половин година националното правителство в Отава да забрани носенето на никаб на публични места по съображения за сигурност и като мярка срещу дискриминация на жените. ”Бурката няма нищо общо с исляма”, казва основателят на конгреса Тарек Хатах.

Пречи ли бурката?Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пречи ли бурката?

На страниците на вестник "The National Post" радиоводещият от Торонто Джон Мур отправи обаче остра критика. Според него Квебек е първата законодателна власт в Северна Америка, която започвала директна борба срещу мюсюлманите. "Нима забраняваме на китайците да носят своите пижами", пише още канадският радиоводещ.

Провинция Квебек, която вижда опасност за своята франкофонска култура, води в Канада дебат относно интеграцията на имигрантите. Преди три години селото Ерувил вдигна шум в международен план, тъй като обнародва кодекс с правила за поведение на имигрантите, в който между другото се казваше, че за разлика от някои страни Канада била държава, в която жените не били убивани с камъни.

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи