Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, април 26, 2010

Айгюл Йозкан,първата мюсюлманка на министерски пост в Германия,се обяви срещу разпятията в класните стаи !

Германска министърка-мюсюлманка:Без разпятия !

в германските класни стаи?" border="0">
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Да има или да няма разпятие
в германските класни стаи?

Най-новата звезда на германския полит-небосклон е на път да залезе преди да е изгряла истински. Айгюл Йозкан, първата мюсюлманка на министерски пост в Германия, се обяви срещу разпятията в класните стаи. Последва гняв...

До вчера името на Айгюл Йозкан предизвикваше възторг у съпартийците й от Християндемократическия съюз /ХДС/. 38-годишната християндемократка от турски произход беше поканена да поеме министерството на социалните въпроси в правителството на Кристиян Вулф в германската провинция Долна Саксония. А това означава, че Айгюл Йозкан е първата министърка в Германия от имигрантски произход. Възторгът от най-новата звезда на германския политически небосклон продължи обаче само няколко дни.

Йозкан се обяви и срещу мюсюлманските забрадкиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Йозкан се обяви и срещу мюсюлманските забрадки

Закрилниците на разпятието са много и силни

"Разпятията нямат място в класните стаи на държавните училища", каза в интервю за списание "Фокус" новата социална министърка. Тя добави, че същото се отнася и за мюсюлманските забрадки, защото държавните училища са неутрално по отношение на религиите място. Това интервю обаче й навлече гнева на съпартийците й от ХДС, в това число и на министър-председателя Кристиян Вулф.

Той побърза да обяви: "Правителството на Долна Саксония приветства разпятията в класните стаи като израз на толерантно възпитание въз основа на християнските ценности". Генералният секретар на християндемократите Херман Грьое отиде дори по-далеч и нарече разпятието символ на онази сила, която "формира нашата култура - християнството". Ето защо, категоричен е Грьое, разпятието трябва да има място в германските държавни училища.

Щефан Мюлер, отговарящ за проблемите на интеграцията във фракцията на ХДС и ХСС в Бундестага, нарече дори изявленията на Айгюл Йозкан "ужасяващи". "Политици, които искат да отстранят разпятията от училищата, трябва да се замислят дали мястото им е в една християнска партия", заплаши Щефан Мюлер.

Всъщност съпартийците на Айгюл Йозкан са гневни и заради една друга нейна позиция. Бъдещата социална министърка в провинция Долна Саксония заяви, че подкрепя преговорите с Турция за членство в ЕС, които, според нея, трябва да останат с отворен край. По този начин тя не каза нищо по-различно от заявената от германското правителство позиция по въпроса. Проблемът обаче е в това, че мнозина в ХДС, чийто лидер е канцлерката Ангела Меркел, са срещу членството на Турция в ЕС.

Айгюл ЙозканBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Айгюл Йозкан

"Не ме избраха заради произхода ми"

Веднага след като прие да стане министърка в правителството на Долна Саксония, Айгюл Йозкан заяви, че поканата към нея няма нищо общо с имигрантския й произход, че тя не се чувства избрана заради някаква квота, демонстрираща добро отношение към турците в Германия: "Ако имах това усещане, нямаше да приема министерския пост, защото не искам да ме ограничават в тесните рамки на някакви квоти. Родена съм тук в Германия, тук съм завършила образованието си и говоря няколко езика", заяви 38-годишната юристка.

След разразилия се скандал Клаус Воверайт, кмет на Берлин и една от водещите фигури на германските социалдемократи, предложи на Йозкан да стане член на партията му. Аргументът му: ХДС не е достатъчно зрял за министърка от турски произход. Във вторник Айгюл Йозкан трябва да бъде официално избрана за социална министърка на Долна Саксония. Според информации на германския всекидневник "Билд" тя е под полицейска охрана заради отправени й заплахи от страна на десни екстремисти.

Автор: Маринела Липчева, Редактор: Б. Григорова

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи