Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, декември 01, 2009

Вероятно и в други европейски страни ще се засилят подстрекателствата срещу исляма и хората с мюсюлманска вяра !

Не само християнските църкви, израилтянската духовна общност и други религиозни групи в Швейцария своевременно и съвсем ясно се обявиха срещу инициативата за забрана на минаретата !

Вероятно и в други европейски страни ще се засилят подстрекателствата срещу исляма и хората с мюсюлманска вяра !

>>>

"Тагесцайтунг"

Строежът на минарета в Швейцария в бъдеще ще е забранен. Това бе волята, изразена на референдум от мнозинството швейцарци. Решението разкрива дълбоко вкоренените страхове от исляма.


Едно съвсем не минимално мнозинство от швейцарските гласоподаватели пледира за забрана на изграждането на нови минарета в страната. Този вот стъписа повечето местни и чуждестранни наблюдатели. Още повече че не само християнските църкви, израилтянската духовна общност и други религиозни групи в страната своевременно и съвсем ясно се обявиха срещу инициативата за забрана на минаретата, лансирана от дяснопопулистката Швейцарска народна партия.


При по-внимателен анализ резултатът обаче не е толкова изненадващ. Подетата през 2008 г. кампания срещу минаретата срещна резонанс сред онази част от швейцарското население, която през последните 20 години, след края на студената война, все повече губеше самочувствие и изпадаше в несигурност. Митът за "неутрална", но де факто ориентирана към НАТО Швейцария превъзмогваше загубата на комунистическия образ на врага в още по-малка степен, отколкото страните, членуващи в западния алианс.

Разнородността на политическата класа в Швейцария с оглед на интеграцията в Европейския съюз е ясно указание за голямата обезвереност и дезориентация на швейцарците. Всякакви корекции на безпочвени исторически лъжи, както и на съмнителни, стигащи до криминалност външно- и стопанскополитически прийоми, които Швейцария предприемаше от 1989 година, се дължаха не на собствено желание, а на натиск отвън. Например обезщетенията за ограбването на еврейски пари, прехвърлени от нацистка Германия в швейцарски банки, и неотдавнашното разхлабване на предписанията за банковата тайна за чуждестранни укриватели на данъци. Към това се прибавя и болезненият разрив на авиокомпанията Swissair и други обекти на швейцарската национална гордост, предизвикан от самонадценяването и алчността на една самозабравила се мениджърска класа.


Актуално в момента е начина на третиране на швейцарската държава от либийския ръководител Кадафи, който от една година държи като заложници двама швейцарци. Това отношение предизвиква сред швейцарците все по-силно чувство на безпомощност. Също и глобалната икономическа криза оставя междувременно ясни отпечатъци върху свикналата от десетилетия на благосъстояние и стабилност алпийска държава.


Така една перфектно провеждана медийна кампания за забрана на минаретата предложи на обезверените и сплашени швейцарци нов образ на врага. Окуражени от успеха си в сегашния референдум, инициаторите на кампанията сигурно ще поискат със следващата стъпка забрана на джамиите и ислямските културни центрове.


През последните седмици в Женева - най-мултинационалния град в света, където живеят десетки хиляди мюсюлмани от над 50 страни, бяха нанесени щети на най-голямата джамия в Швейцария. След тази тъжна швейцарска увертюра вероятно и в други европейски страни ще се засилят подстрекателствата срещу исляма и хората с мюсюлманска вяра.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи