Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, декември 26, 2009

На 19. 12. 2009 г. в Брюксел се проведе учредителен конгрес на първата огранизация за защита на правата на мюсюлманите в Европа !

Декември 2009

ФИОЕ създава независима правозащитна организация

От Федерацията на ислямските организации в Европа (ФИОЕ) заявиха, че ще активизират своята дейност срещу „надигащата се вълна на ислямофобия” на Стария континент. Повечето наблюдатели считат, че това намерение е следствие от проведения в Швейцария референдум за забрана на строежа на минарета.

На 19. 12. 2009 г. в Брюксел се проведе учредителен конгрес на първата огранизация за защита на правата на мюсюлманите в Европа. Това стана факт, благодарение на участието на двадесет представители на ислямския неправителствен сектор в Европа. Прави впечатление, че мнозинството от тях са от западноевропейски страни като Франция, Италия и Швеция. Самият председател на ФИОЕ Шакиб бен Махлуф отбелязва, че новата структура ще има за цел да защитава европейските мюсюлмани и техните права срещу „гоненията и расистките атаки, последната от които е референдумът за забрана на строежа на минарета в Швейцария.”

Махлуф допълва, че идеята за учредяването на подобна организация е съществувала още от 2006 г. Последното народно допитване в алпийската държава просто е ускорило процеса по оформянето на новата организация. До този момент всяка една национална ислямска федерация е осигурявала защитата на съответното малцинство. Аспирациите на ФИОЕ са правозащитната дейност на тази религиозна общност в Европа да стане централизирано.

Според генералния секретар на ФИОЕ Айман Али убийството на египтянката Мруе Шарбини, швейцарският референдум и най-вече „европейската позиция” по тези събития показват „рязко влошаване на положението относно правата на мюсюлманите на Стария континент.” След като европейските правителства не са в състояние да гарантират правата на мюсюлманите, то тогава самите те трябва да се заемат с тази задача.

Али очертава по-широки перспективи пред бъдещата структура. Учредителите планират да се заемат с правозащитни действия не само по отношение на европейските мюсюлмани, но и спрямо немюсюлманите. Статутът й ще бъде на независима неправителствена организация, а няма да бъде подведомствена на ФИОЕ. Целта е да бъде формирана структура, която в най-голяма степен прилича на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR).

ориентбг.инфо / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи