Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, декември 27, 2009

Шиитският празник Ашура беше помрачен от експлозии и безредици !

Шиитският празник Ашура беше помрачен от експлозии и безредици !

Автор: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут

© Снимка: БГНЕС

Шиитите отбелязват празника Ашура, посветен на смъртта на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед

С шествия и траурни церемонии мюсюлманите шиити отбелязват празника Ашура.

Честванията обаче бяха помрачени от нови атентати срещу шиитски поклоници в Ирак, при които загинаха 9 души. В Ливан, при експлозия в шиитските квартали на Бейрут бяха убити двама членове на палестинската организация Хамас.

Атентатът стана в сърцето на южното бейрутско предградие-крепост на Хизбулла, където живеят повечето висши ръководители на партията. Веднага след експлозията силите за сигурност на шиитската организация затвориха сектора, a пълното мълчание около инцидента предизвика много противоречиви слухове. Все пак според някои информации взривът е бил на булевард, където минава шествието на ислямисткото движение за празника, както и недалеч от сградата, в която са офисите на Хамас. Предполага се, че атентатът е бил насочен срещу втория човек на палестинското движение в Ливан - Али Барака.

В Техеран хиляди протистиращи срещу президента Махмуд Ахмединеджад бяха разпръснати със сила. За да предотвратят нови манифестации на опозицията днес, в града са мобилизирани стотици полицаи, както и силите за борба с безредиците. Мерките за сигурност са особено засилени в района на Централния базар и на двата площада - Хафт е Тир и Енкелаб, където се очаква недоволните от Ахмадинеджад да организират още демонстрации.

В навечерието на Ашура, привърженици на опозиционния лидер Мир Хусеин Мусави се събраха в северната част на Техаран на митинг, на който се очакваше да говори бившият ирански президент-реформатор Мохамад Хатами. Демонстрантите обаче бяха брутално разпръснати от полицията и силите за борба с безредиците, които използваха съзлотворен газ, палки и струи боя. Извършени бяха и многобройни арести.


бнр / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи