Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, декември 07, 2009

Швейцария забрани минаретата,остана изолирана от света !

Швейцария забрани минаретата, остана изолирана от света !

Решението за забрана на строеж на нови минарета в Швейцария, което стана окончателно след допитване до народа, изправи света на крак. Срещу решението заваляха критики от ЕС, Организация "Ислямска конференция", Амнести Интернешънъл, Ватикана, европейския печат и мюсюлмански духовници. Главният секретар на Организация "Ислямска конференция" Екмеледдин Ихсаноглу, който определи решението като "злощастно развитие", предупреди, че това развитие ще навреди на имиджа на Швейцария. Швеция, която председателства ЕС, също реагира срещу решението. Шведският външен министър Карл Билд заяви, че резултатът от референдума "е индикация на страха и предразсъдъците". Билд подчерта, че във всяко отношение този резултат излъчва негативни сигнали.



Развитието на нещата породи притеснения в Италия и Ватикана. Италианският външен министър Франко Фратини напомни, че ЕС спазва принципа за "свобода на всички религии". Той изтъкна, че приемат резултатите от референдума със загриженост. Председателят на Папския съвет за имигрантите и странстващите към Ватикана разкритикува забраната с думите: "Това е сериозен удар върху религиозната свобода и върху процеса на сплотяване на имигрантите." Френският външен министър Бернар Кушнер също реагира срещу решението и определи резултата като "израз на нетолерантност". Той подчерта, че забраната за строеж на минарета означава натиск върху религията. От своя страна Амнести Интернешънъл обяви, че решението нарушава човешките права и то трябва да се отмени от Върховния съд на Швейцария или от Европейския съд по правата на човека. Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Луис Мария де Пуиг заяви, че решението за забрана на строеж на минарета е в противоречие с основните ценности като диалог, толерантост и уважение към различните вери, възприети от Съвета на Европа. "За мен забраната за строеж на минарета е източник на дълбога тревога, въпреки че получи подкрепа от огромна част от народа", заяви Де Пуиг. Той бе категоричен, че решението ще затрудни още повече борбата с радикалните среди. Комисията по човешките права на ООН обяви, че е започнала разследване дали взетото решение е в съгласие с международните човешки права. Стана ясно, че ООН е съставила екип от специалисти и следи темата. Докладчикът по Свободата на религията и вярата към ООН Есма Джихангир изрази загриженост от забраната и каза, че това е "дискриминация, насочена срещу мюсюлманската общност в Швейцария". Министърът на правосъдието на Швейцария Евелин Уидмър Шлумпф каза, че решението незабавно ще влезе в сила, но то може да бъде отхвърлено от съда. "Забраната противоречи на Европейската харта за човешките права", заяви Шлумпф. Външният министър на Швейцария Мишелин Калми-Рей заяви, че резултатите от референдума са го шокирали. В специално изявление за в. "Заман" министърът каза: "Това не е решение на правителството." Тя бе категорична, че референдумът не трябва да се тълкува така, сякаш е организиран против мюсюлманската общност в страната. Калми-Рей обърна внимание на факта, че мюсюлманската общност е добре интегрирана в страната и допълни: "Имаме нужда от диалог, за да се опознаем по-добре." Опасенията, че след приемането на забраната за строеж на минарета реакциите, идващи от ислямския свят, ще добият икономически измерения и ще се превърнат в бойкот, породиха безпокойство в бизнес кръговете в Швейцария. Другото опасение на Швейцария е налагане на бойкот върху продукцията.
Швейцарският печат: страх и нелогичност
Швейцарският печат отрази референдума с анализи, в които често се цитират изразите "страх", "нелогичност", "амалгама". В своите вестници френскоезичните кръгове изтъкнаха с общ език, че мюсюлманите в Швейцария не заслужават това несправедливо отношение, което е плод на страх, фантазии и невежество. Френският в. "Либерасион", който предаде резултатите от референдума с водещото заглавие "Срамно гласуване", в заглавната си статия пише: "Безумният страх от исляма за пореден път нанесе голям удар върху Европа. Мюсюлманите в Швейцария, които живеят, спазвайки напълно човешките права и законите, бяха подложени на голяма дискриминация. Този референдум означава и предупреждение към цяла Европа. Ако не се осигури законова уредба, съгласно която мюсюлманите в Европа да изповядват свободно религията си, радикалните възгледи ще спечелят още по-широко поле."
Юзгюр Ташчъоглу, Емре Демир, Зивер Ермиш, Берн, Париж, Кьолн

Заман / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи