Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, декември 26, 2009

Мюсюлманите-шиити отбелязват празника Ашура !

Мюсюлманите-шиити отбелязват празника Ашура !

Автор: Бисерка Григорова – кор. на БНР в Бейрут

Днес и утре мюсюлманите-шиити отбелязват Ашура, празник в памет на имама Хюсеин, убит от войските на омаядския халиф Ибн Зияд през 680 г. Стотици хиляди шиити от цял свят тези дни прииждат към свещения иракски град Кербала, на 110 км. южно от Багдад, където е мавзолея на Хюсеин. В Ирак властите вземат безпрецедентни мерки за сигурност, защото от падането на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. този празник е белязан от кървави атентати.

Близо 50 хиляди полицаи и войници са мобилизирани в двата свещени иракски града Кербала и Наджаф, за да охраняват участниците в процесиите. Шиитските поклонниците се стичат с хиляди като се бичуват с метални камшици, понякога с брадви или саби, в знак на разкаяние, че привържениците на имама Хюсеин, внук на пророка Мохамед, са избягали от битката и са го оставили да бъде убит край Кербала. През март 2004 г. по време на Ашура, в два почти едновременни атентата в шиитски джамии в Кербала и Багдад бяха убити 143 и ранени 465 души. За да предотвратят евентуални самоубийствени атентати, иракските власти са разгърнали над 20 000 войници и полицаи в Кербала и около 26 хиляди в Наджаф, където е погребан почитания от шиитите имам Али, зет на пророка.

Около Кербала са разположени четири обръча на сигурност и още толкова около стария град, близо до мавзолея на Хюсеин. За да се избегнат атентати, извършвани от жени, както в миналото, при трите входни пътя за Кербала са поставени специални части на жени-полицаи за претърсване, както и кучета и коли с детектори за експлозиви.

Днес и утре в града са очаквани близо 1 милион шиити, от тях 60 хиляди идват от страните в Персийския залив, Иран и Пакистан.


бнр / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи