Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 11, 2007

Отново невинни в името на честта

Забулени с традиционни забрадки и почитащи ислямските традиции, но добре образовани и в крак със съвременния живот, мюсюлманките в Европа днес се стараят да постигнат баланс между източните корени и западните ценности. В усилието си да станат равноправни граждани на Стария континент, без да губят самоличността си, те много често се сблъскват с безброй трудности. За семействата им техният стремеж да се интегрират често е равностоен на отказ от мюсюлманската религия и обичаи, а засилването на ислямизма по света е довело до нова вълна от предразсъдъци към тях от страна на Запада. В понеделник "Дневник" се спря на разгорещения дебат около носенето на фереджетата, а вчера разказа за мюсюлманските "булки по поръчка".

Младата французойка от алжирски произход Алмира външно по нищо не се отличава от връстниците си. Тя е облечена по последна мода, води активен живот в Париж и не е религиозна мюсюлманка. Но преди два месеца тя се е решила на нещо, за което нито една от западните й приятелки вероятно не е и помисляла. Чрез кратка операция

тя си е възвърнала девствеността

"Радвам се, че го направих", заявява Алмира. "В миналото направих някои прибързани решения и тази операция възвърна част от живота ми. Сега мога да започна на чисто."

Според Карима, друга алжирка от Париж, днес все повече млади мюсюлманки се замислят върху опцията отново да станат невинни - поне технически погледнато. Това решение обаче далеч невинаги се взима по религиозни причини. "Направих го от уважение към семейството ми и към нашите традиции", казва тя. "Въпреки че аз самата не съм религиозна, моите роднини са и за тях едно опозорено момиче означава позор за целия род." Преди година тя се разделила с приятеля си, с когото е имала интимни отношения. Наскоро нейното семейство я запознало с подходящ младеж, за когото тя планира да се омъжи скоро. Затова се решила на операцията, въпреки че не е по джоба й.

"Не искам да разочаровам годеника си

Ако не бях го срещнала, нямаше да я направя", казва тя.

Операцията, известна като хименопластика, представлява изкуствено възстановяване на химена (девствената ципа). И въпреки че половинчасовата процедура има солидната цена от 1500 до 3000 евро, в последно време тя се е превърнала във хит сред младите мюсюлманки във Франция. По думите на гинеколога Марк Абекасис броят на подобни процедури рязко се е покачил през последните три-четири години. Самият той прави до три операции всяка седмица, като получава по няколко заявки на ден. Пациентките му, повечето от които са мюсюлманки, са между 18 и 45 години. Някои идват от страните от Северна Африка, докато други са родени във Франция, което означава, че са поне трето поколение имигранти. Според Абекасис нарасналият интерес се дължи предимно на засилването на религиозността на френската мюсюлманска общност, която е най-голямата в Европа. Много от пациентките ми са

разкъсвани между два свята

смята гинекологът. "Те имат достатъчно съвременни възгледи, за да си позволят секс на млада възраст, но същевременно изпитват чувство на вина, тъй като съзнават, че ислямските традиции и религия, както и семействата им очакват от тях да са девствени, когато встъпват в брак", казва Абекасис.

Докато операцията набира популярност сред все повече жени мюсюлманки в Европа, тя определено не предизвиква одобрителна реакция у много лекари. Симулирането на девственост в името на честта на семейството е

оскърбление за женското достойнство,

смята проф. Жак Лансак, председател на Националната колегия на гинеколозите и акушерите във Франция. По негови думи подобни операции само подклаждат консервативните ислямски възгледи, според които една жена може да се оценява като "стока" - дали е годна или не. Професорът заяви също така, че извършването на подобни хирургически намеси във френски болници е пряко нарушение на разделението на църквата и държавата във Франция. Именно това разделение послужи за основен повод за въвеждането на забрана за фереджетата в училищата през 2004 г., предизвикало гнева на мюсюлманската общност в страната. Оттогава много имигранти са започнали да следват традициите си с още по-голямо усърдие като начин да запазят самоличността си.

Днес всичко се върти около забрадките и девствеността

Те са се превърнали в социален феномен, смята Абекасис. Той обаче добави, че хименопластиката не е ново явление и се ползва не само от мюсюлманки. Съгласно френските закони държавата поема част от разходите по операцията в случаи на изнасилване или травма. Според гинеколога обаче, когато подобни жалби идват от момичета мюсюлманки, в повечето случаи те са лъжливи. Въпреки това той е готов да намали таксата си от 2500 евро за операция, ако това наистина ще помогне на пациентките му да започнат нов живот.

За 19-годишната Амел от Мароко тази операция е единственият начин да избегне позор за цял живот и заклеймяване от страна на семейството й. Мароканката живее от няколко години в Париж, където учи. Скоро обаче й предстои да се завърне в родината си, където я очаква избраният от роднините й жених. "Не искам да си правя операцията, но просто нямам друг избор", казва тя.

Амел е избрала да си направи операцията във Франция и поради причината, че тук тя все пак е законна и се извършва от квалифицирани лекари в клиники за разлика от Мароко. Макар през последните години северноафриканската държава да е въвела редица реформи за женските права, смятани сред най-прогресивните в арабския свят, голяма част от населението продължава да има доста консервативни виждания за женската роля в обществото.
(evropa>dnevnik>bg,15 май 2007)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи