Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 11, 2007

Завръщането на нинджабите

Забулени с традиционни забрадки и почитащи ислямските традиции, но добре образовани и в крак със съвременния живот, мюсюлманките в Европа днес се стараят да постигнат баланс между източните корени и западните ценности. Това обаче далеч невинаги им се отдава. За семействата им техният стремеж да се интегрират често е равностоен на отказ от мюсюлманската религия и обичаи, а засилването на ислямизма по света е довело до нова вълна от предразсъдъци към тях от страна на Запада. В понеделник "Дневник" описа дебата около носенето на фереджета, а във вторник се спря на явлението на т.нар. булки по поръчка от мюсюлманските страни. Вчера разказахме за избора на много млади мюсюлманки отново да станат невинни в името на честта.

Ако смятате, че забулените мюсюлманки, разхождащи се по улиците на Лондон, са едни от най-лесните жертви за крадци и нападатели, най-вероятно никога не сте чували за нинджабите. Получили името си от думите за японските воини нинджа и арабското наименование на забрадката хиджаб, тези жени са твърдо решени

да поемат безопасността си в свои ръце като овладеят техники на самоотбрана.

Затова всяка седмица около трийсетина от тях се събират в източен Лондон, където наскоро са били открити курсове за самоотбрана, специално предназначени за жени от мюсюлмански произход. След кратка загрявка инструкторите започват да обучават участничките как да прилагат най-различни удари с ръце и крака, както и да се предпазват от нападения с нож и други оръжия. По думите на една от инструкторките, Дий Тери, традиционните мюсюлмански покривала, като бурката и никаба например, не са пречка за свободните движения на жените, като единствено не позволяват високи удари с крак. "Същевременно ислямското облекло само по себе си по никакъв начин не улеснява и самия нападател", смята тя.

Една от участничките е 31-годишната Махмуда Мазид. Тя решила да започне курсовете, след като веднъж група младежи се опитали да ограбят един от синовете й пред очите й. "Изпълни ме ужасно чувство на безпомощност и гняв. Разбрах, че трябва да направя нещо, за да мога да се защитавам сама, вместо да се превърна в поредната пасивна жертва", заявява тя.

Очевидно Махмуда не е единствената, която мисли така. По думите на самите организатори, които не са от мюсюлмански произход, идеята за курсовете се е появила в резултат на огромното търсене от страна на жени мюсюлманки.

"Всеки ден при нас идваха все повече и повече жени, искащи да се научат как да се защитават", заявява Дий Тери. Въпреки че подобни курсове днес не са рядкост в страната, тези са първите по рода си, предназначени специално за мюсюлманки. Шеговитият подход, съчетан с уважителното отношение към религията на участничките, безспорно са сред основните фактори за голямата им популярност. Курсистите са разпределени в три групи според уменията на участничките, като всяка група носи име по подобие на култовите филми за карате от 70-те г. Така тази за начинаещи се казва "Появата на нинджабите", тази за по-напреднали - "Завръщането на нинджабите", следвана от "Пътят на нинджабите". Днес курсовете са станали такъв хит, че организаторите им се замислят да разширят дейността си и в други британски градове.

Сред основните опасения на жените, избрали да се научат на самоотбрана, са нападения от страна на младежки банди, както и грабители. Най-голямата заплаха обаче е свързана с рязко нарасналата в последно време ислямофобия в страната. След бомбените атентати в Лондон през 2005 г. нападенията срещу мюсюлмани са се увеличили четворно, разказва Ройтерс. Полицията обаче смята, че истинският брой атаки вероятно е много по-голям, тъй като повечето потърпевши решават да не подават жалба. Допитване, проведено неотдавна сред британските мюсюлманки, показа, че голяма част от тях предпочитат да не общуват с органите на реда поради на липса на доверие към тях или заради ограниченото си владеене на езика.

Масовата популярност на бойните изкуства обаче не е единственото нещо, което европейските мюсюлманки са приели от Запада. Днес много от тях решават да прибягнат до друго модерно средство - интернета, за да си намерят спътник в живота. Загърбвайки многовековните традиции, повеляващи им да се подчиняват на избора на семейството си относно подходящ мъж за брак, все повече жени взимат инициативата в свои ръце, като се регистрират в един от многото сайтове за запознанства, предназначени за мюсюлмани.

Популярността на подобни сайтове днес е толкова голяма, че те постепенно са започнали да изместват роднините от традиционната им роля при подбирането на бъдещ брачен партньор. Регистрираните жени в много от сайтовете водят активен живот и имат успешна кариера, затова търсят мъже с достатъчно съвременни възгледи, които обаче да идват от мюсюлманската общност в страната.

Една от представителките на това ново поколение е 29-годишната британка от алжирски произход Айша. Живеещата в центъра на Лондон преуспяваща бизнес дама вече е била омъжена веднъж, но бракът й с мъж от Алжир се е разпаднал поради културни различия. След развода си тя решава отново да потърси спътник в живота, но тъй като е правоверна мюсюлманка, не може да си позволи да ходи на срещи с непознати мъже. Затова решава да се регистрира в сайта за запознанства singlemuslim.com, смятан за най-големия във Великобритания. Само след няколко месеца тя вече е срещнала интересен мъж, за когото би се омъжила. Тя споделя, че дори родителите й постепенно свикнали с идеята да си намери съпруг чрез интернет.

По думите на създателя на сайта Адийм Юнис днес регистрираните потребители са около 100 хил. души, което е двойно повече от миналата година. "Най-малко двама души всеки ден намират подходящ партньор на сайта ни", заявява Юнис. Той добавя, че поради истинския бум на подобни сайтове през последните няколко години броят на традиционни бракове във Великобритания рязко е спаднал. "Тази тенденция ще се запази и в бъдеще, това е истинска революция", смята Гита Уастав, която работи в shaadi.com, един от най-големите сайтове за мюсюлмани по света, наброяващ над 10 млн. потребители.
(evropa>dnevnik>bg,16 май 2007)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи