Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 11, 2007

В Сребреница отбелязват 12 години от избиването на 8000 мюсюлмани

В Сребреница днес ще бъде отбелязана 12-ата годишнина от най-голямата жестокост, извършена в Европа след Втората световна война - избиването на около 8000 мюсюлмани, мъже и момчета, от босненските сръбски сили през войната в периода 1992-1995 година, напомня Франс прес, цитирана от БТА.

Останките на 465 жертви на клането, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години, ще бъдат погребани в Мемориалния център в Поточари край Сребреница, в Източна Босна.

Жертвите, ексхумирани от масови гробове, бяха идентифицирани с ДНК-тестове след последното общо погребение, което се състоя през юли 2006 година. Тогава в Поточари бяха погребани останките на 505 души.

На церемонията се очаква да пристигнат десетки хиляди близки на жертвите. За втора година ще присъства и главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте.

Между 1000 и 1200 полицаи са ангажирани със сигурността на церемонията, която според полицейския комендант Урош Пена представлява събитие с висока степен на риск заради спора, разгорял се в последно време между сръбските и мюсюлманските лидери по въпроса за статута на Сребреница.

През февруари Международният съд в Хага окачестви събитията в Сребреница като геноцид. Това даде повод на босненските мюсюлмански лидери да поискат специален статут за Сребреница и изваждането й от състава на Република Сръбска в Босна.

Мюсюлманите казват, че Сребреница не бива да остава част от Република Сръбска, защото клането бе извършено от босненските сръбски сили, но инициативата им бе критикувана от международната общност и категорично отхвърлена от босненското сръбско ръководство.

През април 1993 г. мюсюлманският анклав Сребреница бе обявен за зона за сигурност на ООН, но на 11 юли 1995 г. падна в ръцете на босненските сръбски сили.

Бившите лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич, които са смятани за отговорни за клането, се укриват, откакто Международният трибунал в Хага ги обвини в геноцид, припомня АФП.
(dnevnik>bg,11.07.2007)

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи