Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 26, 2011

ОПАСНОСТ:ЗАКАНИ ЗА ПАЛЕЖ НА ДЖАМИЯТА В СОФИЯ !

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Пловдив

26 септември 2011

В няколко града на страната се провеждат протести в подкрепа на жителите на Катуница.

Протестът в София в подкрепа на жителите на Катуница ескалира. Протестът започна в 19.00 часа пред НДК. Оттам потегли мирно шествие, което стигна до Народното събрание. След което протестиращите се отправиха към джамията, където бяха отблъснати от полицаите, тъй като младежите се бяха заканили да подпалят храма.

Разгневи участниците започнаха да хвърлят камъни по органите на реда, както и да трошат огради и витрини. Полицията успя да разпръсне протестиращите, някои от които са във видимо нетрезво състояние.

По-рано сблъсъци възникнаха и между протестиращи и полицаи в Пловдив. Протестиращи заявиха за Дарик, че органите на реда са използвали сила, за да ги разпръснат. Стотици хора от различни възрасти се събраха на протест пред паметника на „Съединението" в Пловдив. Оттам потегли шествие в посока главната улица на града. Достъпът до Джумая джамия е бил блокиран от полицаите, за да предотврат ексцесии.

За Дарик участници в шествието заявиха, че умишлено кордоните на полицията и жандармерията са водили шествието в посока Аджисан махала, за да могат по-лесно да бъдат отблъснати и на кръстовището на църквата Св. Петка участниците в протеста са били изблъскани от силите на реда.

По първоначална информация няма пострадали при сблъсъците.

Около 1000 души, на възраст между 18 и 30 години, се събраха също на площада около НДК в София на протест в подкрепа на исканията на жителите на село Катуница. Младежите се организирали в социалната мрежа Facebook.

Около 19.15 часа участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт.

Младежите вървят из централните софийски улици, мощно скандирайки "Българи, юнаци", придвижвайки се към площад "Народно събрание". Забелязва се солидно полицейско присъствие в централната част на столицата.

Заради протеста временно е затворен за движение участък от бул. "Васил Левски" до ул. "Г. С. Раковски" по столичния булевард "Цар Освободител". Около паметника на Цар Освободител освен протестиращи, които според полицията са главно фенове на футболни клубове, има и много полиция. От общината призовават водачите на автомобили да избират алтернативни маршрути за преминаването им към центъра на града.

Мирно протестно шествие в памет на момчета от село Катуница тръгна от центъра на Ловеч.

Над сто човека се събраха пред СОУ "Климент Охридски" в центъра на града. Те ще премитат през пешеходната зона и Покрития мост и ще стигнат до училище "Тодор Кирков" в квартал "Вароша", където ще се спрат за едноминутно мълчание в памет на починалия 19-годишен Ангел и 16-годишния Павел. Шествието е и в подкрепа на арестуваните българи в Катуница по време на безредиците там, обясниха организаторите. Те апелираха то да премине мирно и без провокации. Митингът започна с химна на България, съобщава БТА.

Засилено полицейско присъствие ще се погрижи да шествието да премине мирно.

Над 1000 души се събраха пред Катедралата във Варна, за да протестират в подкрепа на жителите на Катуница. Към тях се присъединиха и около 100 рокери и фенове на футболните клубове "Спартак" и "Черно море".

Протестиращите останаха пред храма около 30 минути, пеейки химна и скандирайки "Българи, юнаци!". Малко по-късно те блокираха за кратко движението по булеварда, след което се насочиха към областния клуб на ДПС. Там множеството скандираше антиромски послания. От клуба на партията варненци тръгнаха към областната управа, откъдето бяха върнати обратно от жандармеристи и поеха в посока към Колхозния пазар.

Полицията отцепи кръстовището на улиците "Пюскюлиев" и "Бенковски", за да върне протестиращите назад.

Към момента протестът протича спокойно без агресивни действия.

Мирно протече шествието в Бургас. Около 600 граждани се събраха в центъра на морския град. Оттам потегли шествие, което затвори централната улица на града. Събралите се бяха най-вече младежи, сред тях имаше и млади семейства с деца. Организаторите прочетоха протестна декларация, в която заявиха: „няма утре и другата седмица, всичко се случва днес".

Ученици от средните училища направиха остри заявления против ромите, които, според тях, не спазват правилата.

Множеството се отправи по улица „Александровска", пеейки националния химн „Мила Родино" и стария „Шуми Марица". След като стигнаха до гарата, стотиците протестиращи започнаха обиколка на Бургас по по-страничните пътни артерии.

Над 200, предимно млади шуменци, участваха в мирен протест тази вечер в Шумен. Шествието тръгна от Градската градина. Участниците в него пееха химна и патриотични песни, и преминаха по централната пешеходна зона на града и стигнаха до площад „Освобождение".

Протестът бе организиран заради убийството на 19-годишния младеж в пловдивското село Катуница. Участниците в шествието заявиха, че са съпричастни към близките на убитото момче и починалия 16-годишен негов приятел. Младежите казаха още, че по този начин показват гражданската си позиция и несъгласието си с двойния стандарт, който се налага в страната, визирайки отношението на институциите към ромите.

Шествието премина под строгата охрана на шуменската полиция, която не позволи противообществени прояви и ескалиране на напрежението.

Напрежението в селото започна в събота след смъртта на 19-годишния Ангел, който беше премазан от микробус, в който са пътували приближени на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Часове след този инцидент друго момче на 16 години също почина в селото. Тези случаи провокира напрежението в Катуница и искането Кирил Рашков да бъде изселен.

дарик / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи