Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 02, 2011

Турция изрази остра реакция във връзка с изтичането на информация относно доклада на ООН за израелската операция на кораба „Мави Мармара”

ОСТРА РЕАКЦИЯ НА ТУРЦИЯ...

Турция изрази остра реакция във връзка с изтичането на информация относно доклада на ООН за израелската операция на кораба „Мави Мармара”....

Изпратена 02.09.2011 10:03:22 UTC

Обновена 02.09.2011 10:06:30 UTC

Турция изрази остра реакция във връзка с изтичането на информация относно доклада на ООН за израелската операция на кораба „Мави Мармара”. Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу окачестви като липса на сериозно отношение изтичането на информацията.

След конференцията за Либия организирана в Париж, Давутоглу отговори на въпросите на журналисти. Той каза, че на конференцията са получили вестта, че вестник Ню Йорк Таймз е публикувал откъси от доклада на ООН и че и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е бил силно изненадан.

Давутоглу каза, че от самото начало на кризата позицията на Турция е била много ясна и нищо не може да ги принуди да я променят, тъй като Турция е страна способна да защитава законните права на гражданите си.

На въпроса дали Турция е обезпокоена от публикуваните откъси от доклада, Давутоглу каза, че в в доклада има места, които ще предизвикат безпокойството и на Израел и че този въпрос ще бъде обсъден подробно от правителството.

Той подчерта, че позицията на Турция е ясна от самото начало и че искат да получат извинение, да бъде изплатено обезщетение и да бъде отменена наложената на Ивицата Газа блокада. Давутоглу каза, че ако тези условия не бъдат изпълнени позицията им към Израел няма да се промени.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

:::

ДОКЛАДЪТ НА ООН ОПРАВДАВА ДЕЙСТВИЯТА НА ИЗРАЕЛСКИТЕ ВОЙНИЦИ...

Американският вестник Ню Йорк Таймз публикува откъси от доклада на ООН за израелската операция срещу кораба „Мави Мармара”...

Изпратена 02.09.2011 09:59:06 UTC

Обновена 02.09.2011 09:59:06 UTC

Американският вестник Ню Йорк Таймз публикува откъси от доклада на ООН за израелската операция срещу кораба „Мави Мармара”, преди докладът да бъда официално оповестен. В доклада, израелската операция, по време на която бяха убити девет турци, се окачествява като „нелогична и прекомерно жестока”. Същевременно в доклада от 105 страници се подчертава, че Израел има правото да налага блокада в международни води на Ивицата Газа и да употребява сила за предотвратяването на нарушаването на блокадата.

В доклада се изразява вярата, че по-голямата част от активистите във Флотата на Свободата са потеглили на път за да окажат помощ на населението на Ивицата Газа, но се изказват съмнения относно действителните мотиви на Фондацията за Човешки Права, която бе организаторът на флотилията.

Организаторите на флотилията се обвиняват в съзнателно поставяне в опасност на живота на активистите, въпреки информацията относно израелската блокада, и в предприемане на необмислени действия.

В доклада се заявява, че слезлите на борда на „Мави Мармара” израелски командоси са се срещнали със организираната и ожесточена съпротива на група от пътниците на борда и откриването на огън от командосите се оценява като акт на самозащита.

Същевременно в доклада се подчертава, че Израел е атакувал кораба като военна цел, че операцията е била преждевременна и че израелските войници са проявили ненужна бруталност и жестокост, като се отбелязва, че убиването на пътници е неприемлив акт и че израелските войници са се отнесли много лошо с активистите.

В доклада пише, че Израел е прогнозирал възможността от човешки жертви по време на операцията, но въпреки това не е анализирал отново ситуацията и не е предприел мерки за снижаването до минимум на риска от жертви.

В доклада, към Израел се отправя препоръката да изрази по подходящ начин съжалението си и да изплати обезщетение, като от Турция и Израел се иска, да възстановят двустранните си отношения, тъй като те са с голямо значение за стабилитета в Близкия Изток, и да възобновят пълните си дипломатически връзки.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи