Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 05, 2011

Мюсюлманите почерпиха по повод Рамазан Байрам

Мюсюлманите почерпиха по повод Рамазан Байрам

05.09.2011

С тържествена молитва във всички джамии миналия вторник мюсюлманите отпразнуваха началото на Рамазан Байрам, който по традиция продължава три дни. Вярващите, в страната и по света, се стекоха отрано в джамиите за богослужение, а след това се отправиха да честитят байрама. По време на празника депутати от различни политически сили черпеха основно с баклава своите избиратели. ДПС почерпи с баклава в Народното събрание по случай Рамазан байрам. За почерпката в парламента бяха донесени 60 килограма от сиропирания сладкиш, разделен на 1700 парчета. Те бяха предвидени не само за депутатите и журналистите, но и за всички служители в Народното събрание.

1Представители на различни парламентарни групи уважиха празника на своите колеги от ДПС и похапнаха баклава в Клуба на народния представител. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също дойде, за да поздрави депутатите от Движението.
“В религиозните празници на всички религии има подобен ден”, каза депутатът Юнал Лютфи. “Векове наред баклавата е събирала около софрата представители както на мюсюлманите, така и на християните в България”, добави той.
Домакин на почерпка за байрама бе и депутатката от ДПС Петя Раева, която посрещаше своите гости във Виенската сладкарница в Пловдив. Сред уважилите поканата й бяха областният лидер на БСП Георги Гергов и бившият областен управител Тодор Петков, градската председателка Атанаска Танева, както и кандидатът за кмет на БСП – зам.-кметът Георги Търновалийски.
След поредицата ифтари, които депутатката и ръководството на ДПС организираха в Пловдив, това е празничната почерпка за Свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрям. През целия период на постите, с нейни лични средства и с дарения от заможни мюсюлмани, празнични вечери се организираха в 12-те месчита (молитвени домове) в Пловдив, седем от които са в кв. “Столипиново”. По традиция ифтари се правеха и всяка вечер в центъра на квартала, разказа Петя Раева.
Октай Шериф, експерт по етническите въпроси в община Пловдив, каза по повод традициите в мюсюлманската религия и за празника Рамазан Байрам, че едно от основните задължения на всеки мюсюлманин е говеенето или така нареченото въздържане. През светлата част на деня не се поема нищо – храна, вода и т.н. Най-просто идеята е всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора и затова Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието, обясни Шериф. Според него през последните години все повече хора спазват постите, което се наблюдава и сред младите.
Поверието разказва, че през Свещения месец Рамазан Пророкът Мухаммед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил, обяснява Октай Шериф. На „имсак“ (няколко часа преди изгрев слънце) тъпани събуждат хората, за да могат да се нахранят на „сахур“. Краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича “ифтар”. Тогава на масата се слагат всякакви храни. Тези вечери (ифтари) се използват за благотворителност от страна на по-заможните вярващи, които през този месец раздават милостините – “фитре”, „зекят“ и “садака”, за по-бедните, сираците, вдовиците, учащи и др.
Едномесечното говеене завършва с Рамазан Байрам, познат още като Шекер Байрам, като празникът продължава три дни. Един ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си, децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици, сладки и този ден се нарича “Арефе гюню”. В самия ден на байрама мъжете отиват на джамия за “Байрам намазъ”, където имаминът обявява започването на празника. След това всички се поздравяваме с “Байрамън мюбарек олсун!” – Честит празник.
Празникът продължава с гостувания от страна на по-младите в по-възрастните от фамилията – целуват им ръцете и им искат прошка. По време на празника домовете на мюсюлманите са отворени за всички, без значение на религиозната им принадлежност.
Основната храна на трапезата през тези дни са сладки ястия – баклава, сладки и кафе с много захар, шербет и затова се нарича Шекер Байрам.

Въпросите могат да бъдат решавани чрез диалог и взаимно уважение

Всички въпроси на вероизповеданията могат да бъдат решавани в дух на диалог, взаимно уважение и конструктивизъм, на основата на българската Конституция, която гарантира свободата на вероизповеданията, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.
В първия ден на Рамазан Байрам Станишев е посетил Главното мюфтийство в София и е поздравил всички български мюсюлмани по случай празника Рамазан Байрам. Лидерът на БСП е разговарял с Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, с председателя на Висшия мюсюлмански съвет и с други членове на Съвета.
Станишев е подчертал колко важно е да се запази етническата и религиозна толерантност в българското общество. “В центъра на София в радиус от 500 м има православен храм и католическа катедрала, джамия, еврейска синагога и арменска църква”, е изтъкнал той. Според него “това е нещо, което трябва да ценим и да развиваме”.
Като илюстрация до какво води нетърпимостта Станишев е посочил последните трагични събития в Норвегия. Пред Главния мюфтия лидерът на БСП е припомнил позицията на социалистите във връзка с инцидента пред джамията в София през май, че това е много опасна игра и провокация. Станишев е отбелязал още, че парламентът е приел декларация, и то с голямо мнозинство, с която е осъдил провокацията.

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи