Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, септември 04, 2011

Бошнаците в Баня Лука възстановяват джамия

Бошнаците в Баня Лука възстановяват джамия

01/09/2011

Мюсюлманите в Баня Лука честват Рамазан Байрам и новата си джамия.

От Лиляна Смилянич за Southeast European Times от Баня Лука -- 01/09/11

Реконструкцията на 500-годишната джамия не е довършена. [ЮНЕСКО]

Осемнадесет години след като най-голямата джамия в Баня Лука, "Ферхад Паша" ("Ферхадия") беше разрушена, мюсюлманите в града имат възможност да провеждат там сутрешната молитва за Рамазан Байрам, който започна във вторник (30 август) и продължава до четвъртък.

Реконструкцията на 500-годишната джамия - която е под защитата на ЮНЕСКО - още не е довършена, но е постигнат достатъчен напредък, за да отвори за хората тази седмица.

"Колоните са вече готови, което беше най-важната и най-рискованата част от работата. Третият купол се строи в момента и започнахме подготовка за главния купол", каза мюфтията Едем Чамджич, добавяйки, че главната порта също е била довършена с дарение от испанското правителство чрез ЮНЕСКО.

"Можете да видите радост, а също и сълзи от щастие и недоверие у някои бошнаци, защото не могат да повярват, че ще можем да се молим между стените на "Ферхадия", каза Чамджич.

"Това е голям мюсюлмански празник. Постихме 29 дни. Не сме яли и не сме пили. Позволено е да се яде и да се пие чак след вечерната молитва", каза за SETimes Сена, жителка на Баня Лука.

Въпреки посланията за съвместно съществуване, добри отношения и толерантност в Босна и Херцеговина (БиХ) и Баня Лука, Чамджич напомни също на босненските власти и лидерите на Република Сръбска да не забравят "Ферхадия".

Необходими са още пари за довършване на работите. Реконструкцията е трудна, тъй като целта е джамията да изглежда възможно най-автентична.

Чамджич каза, че много бошнаци са се завърнали в Баня Лука с подобряването на сигурността, но процесът на завръщане не е завършил.

"Този процес няма да бъде завършен, докато всички не се завърнат в родните си градове и села, както и на работните си места и в имотите си: бошнаци и хървати в Баня Лука, а сърби и хървати в Сараево, а освен това бошнаци и сърби в Мостар и Столац."

След сутрешната молитва мюсюлманите в Баня Лука продължиха празненствата за Рамазан Байрам по традиционния начин. Мъжете посетиха гробовете на предците си, докато жените приготвяха традиционни ястия, като бюрек и баклава, в домовете си.

Те си размениха благопожелания с роднини и приятели, а родителите дадоха подаръци на децата си. Освен това има обичай младежите и децата да посещават други възрастни и да получават подаръци и от тях.
Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи