Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, септември 28, 2011

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев:етническото подстрекателство, расисткият елемент без съмнение доминира в момента

Красимир Кънев: Расисткят елемент доминира в протестите

28 Септември 2011

Докато твърдят, че конфликтът не е на етническа основа, хората, които ги предизвикват пък тези протести и конфликти, викат "Циганите на сапун", "Турците под ножа". И ги викат тези неща вече не само в Катуница, а и в много други градове на страната.

Така че етническото подстрекателство, расисткият елемент без съмнение доминира в момента, заяви в интервю председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

Първоначално може би става дума за едно надигане срещу безчинствата на фамилията Рашкови, но още тогава, а пък и в още по-голяма степен и снощи, където тези протести се разпространиха в много други градове и засегнаха ромското население на тези градове, тези протести си бяха едни опити за расистки погроми, каза още Кънев. Според него няма никакво съмнение и човек не може да си затвори очите пред едни такива факти.

Председателят на БХК посочи, че последните събития имат корени в две устойчиви явления на българския преход. Единият е срастването на сенчестия, мафиотския бизнес с управлението на централно и на местно равнище. "В случая това става с фамилията Рашкови в Катуница, която очевидно дълги години е живяла там безнаказано. Ние чухме обвинения в тормоз на местното население. Чухме също така обвинения в това, че въпреки жалбите, органите на реда не са взели подходящи мерки, за да разследват и да накажат този тормоз", заяви Кънев. Другото явление на прехода, което стана причина за станалото в Катануца и вече в другите градове от страната, е безнаказаността по отношение на расисткото подстрекателство, посочи още той.

То е факт от много години в България, категоричен бе Красимир Кънев. Според него органите на реда, включително органите на съдебната власт си затварят очите пред него. "И по тази причина след този инцидент, който стана, след това трагично убийство се случи един расистки погром. В Катуница една група хора пред къщите на този ромски клан скандираше расистки лозунги: "Циганите на сапун", "Турците под ножа" и с тези лозунги тя запали няколко от тези къщи и други имоти. И това става пред очите на полицията. Това е едно тежко престъпление. То стана пред очите на полицията при нейното бездействие. Аз смятам, че полицията в този случай следваше да реагира".

"Удивен съм от коментарите на главния секретар на МВР, както и на външни коментатори, че ситуацията е била такава, че е трябвало да се позволи това тежко престъпление да се извърши, за да се спаси човешки живот, за да се запазят хората от това да бъдат малтретирани. Сякаш българската полиция не може да се справя с тълпи другояче, освен като ги малтретира", каза Красимир Кънев. За него това е абсолютно неприемливо.

"Ние вчера призовахме ръководството на държавата, премиерът да вземе мерки срещу това бездействие на МВР. Очевидно е, че това бездействие провокира расистки изстъпления в другите части на страната. Това стана снощи. Очевидно е, че когато оставите една група хора безнаказано да извършват такива тежки престъпления, вероятността тези престъпления да се разпространят и в другите части на страната е голяма. Има хора, които само това чакат, да бъдат оставени на спокойствие, за да извършват такъв вид престъпление и такива престъпления по принцип са много заразителни".

Според Кънев е истинско щастие, че не се е стигнало до ситуация да се противопоставят ромите на българите, "ситуация, каквото можеше да се получи, тъй като, както казах, тези престъпления не са просто срещу отделни хора. Те са престъпления срещу големи групи, както и извършителите, така и жертвите могат да мобилизират за кратки срокове други членове на своята общност и да се получи в края на краищата един сериозен конфликт".

Кънев посочи, че полицията вчера донякъде е поправила това свое бездействие, което е било факт в Катуница. "И сега топката е така да се каже в полето на прокуратурата, която трябва да предприеме сериозни мерки за наказване на тези расистки изстъпления. Те са вече, както знаем, не само в Катуница, но и в много други градове на страната. И да ги накаже по подходящ по тежестта им начин".

Чухме, че досега извършителите са подведени под отговорност по Указа за борба с дребното хулиганство. Това е един закон, който предвижда несъразмерни санкции на тежестта на тези тежки престъпления, които бяха извършени. Там трябва да се задейства Наказателния кодекс, категоричен бе председателят на БХК. Според него обаче "за съжаление на българската прокуратура и на българската съдебна власт липсва опит, липсват им компетентност да прилага тези състави от Наказателния кодекс". Това са няколко разпоредби на член 162 от НК. За съжаление досега не знам по тях да има един осъден човек, поясни Кънев.

Тук не говорим за кражби от магазини и за вандализъм, продължи председателят на БХК. "Освен това трябва да си дадем ясна сметка, че тези престъпления бяха извършени в Катуница от един относително малък брой хора, в едно малко населено място, подстъпите, към което са добре контролирани. И в никакъв случай не може да се твърди, че органите на реда не са могли да предотвратят това, което се случи в Катуница", категоричен бе той.

За това дали някой би могъл да спечели от тези събития Красимир Кънев каза, че не знае и не може да съди, но очевидно, че има политически партии, които се опитват да спечелят. "Виждаме, че господин Волен Сидеров си махна костюма и вратовръзката, облече тъмни дрехи, свали усмивката и започна да пропагандира по начина, по който пропагандираше през 2005 г."

Според Кънев са много опасни лозунги като "Циганите на сапун", "Турците под ножа". Това означава да мобилизирате един етнос срещу друг етнос и съответно да предизвикате реакцията на един цял етнос с обиди, които засягат не един отделен човек, поясни той. "Това са обиди, които засягат една огромна група хора и тази група хора се мобилизира да противодейства на тези обиди и така фактически се получават тези сериозни етнически конфликти, които бяха в няколко съседни на нас страни. Това трябва да бъде ясно, че и там те се провокираха от такова публично подклаждане на етническа омраза, етническа дискриминация, етническо насилие. Красимир Кънев припомни, че тази е причината да се получат и трагичните конфликти, от които съседните на нас страните не могат все още да се измъкнат от последствията.

Според него тези протести ще продължават докато прокуратурата и органите на реда бездействат. "Естествено е, че ако осъдите някой по Указа за борба с дребното хулиганство да плати 100-200 лв., той ще си плати тези пари и на следващия ден ще отиде на друго място да безчинства. Просто това са едни несъразмерими наказания за тези сериозни престъпления. И докато се прилагат те, а не се прилагат сериозните разпоредби на Наказателния кодекс, тези хора ще се чувстват безнаказани", категоричен бе Красимир Кънев.

http://www.bghelsinki.org / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи