Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, септември 03, 2011

Палестинска държава в границите от 1967 година със столица Източен Ерусалим


Палестинският посланик Ахмед Мохамед ал-Мадбух: Време е ЕС да признае независима Палестина като пълноправен член на ООН

Зорница Илиева

02 септември 2011

Интервю

Палестинският посланик Ахмед Мохамед ал-Мадбух

Снимка архив "Новинар"

Ще седнем на масата на преговорите, когато всяка държава знае границите си и ще искаме изтегляне на израелските войски

Негово превъзходителство Ахмед Мохамед ал-Мадбух е посланик на палестинската власт у нас от средата на ноември 2008 г. Роден е на 15 ноември 1966 г. в столицата на Ливан Бейрут. Женен е и има едно дете. Завършил е Ливанския университет в Бейрут с бакалавърска степан по политически науки. През 1996 г. става бакалавър по обща медицина в Русия, където придобива специалност урология и бъбречна хирургия. Член е на Европейската асоциация по урология и нефрология, на Световната асоциация по стерилитет и импотентност и на Руската асоциация по урология .

- Ваше Превъзходителство, благодаря, че приехте това интервю да бъде в деня на големия мюсюлмански празник, известен и у нас като Шекер Байрам. Поздравления за празника. Позволете да започна с въпросите, за да имате възможност за подобаващо според обичаите ви празнуване. Като начало: идеята на президента Махмуд Абас, подкрепена от Арабската лига, за внасяне на искане в ООН за признаване на независима Палестинска държава в границите от 1967 година със столица Източен Ерусалим дали се приема еднозначно и има ли цялостната подкрепа на палестинското общество, доколкото то може да бъде единно предвид различните политически влияния в него?
- Благодаря за проявения интерес и искам да използвам повода да поздравя българския народ, а и мюсюлманите в България с празника, който за нас е преди всичко семеен празник, когато всички се събираме на този ден и искаме прошка или приключваме великодушно спорове, ако е имало такива. А на въпроса ви искам да направя едно уточнение. Ние обявихме независима Палестинска държава още през 1988 година. Имаме признанието на повече от 120 държави и сега имаме молба да бъдем приети като пълноправен член на ООН и както казахте, това се подкрепя от Арабската лига, а също от Ислямската конференция и Африканския конгрес. На първо място тази стъпка се извършва със съгласието на палестинския народ и ръководството му. Тя бе приета в централния съвет на ООП и Изпълнителния комитет на ООП, които са легитимните палестински институции. Целият палестински народ подкрепя тази стъпка заедно с всички политически организации. В президентството ни има много писма от всички граждански организации за подкрепа и мнение да не се отказваме от идеята.

- Известно е, че САЩ и някои страни от ЕС настояват за постепенно уреждане на палестино-израелския конфликт и дали тази идея има поддръжници в самата Палестина, защото има изказвания например на Хамил Амр, ексминистър и член на ръководството на ООП в противовес на идеята за гласуване на резолюция в ООН в полза на независима Палестина? Дали това ще противопостави палестинците на САЩ и страни от ЕС, които са основни донори за бедстващото население в палестинските територии?
- Добър въпрос. Първо ние сме на етап на изграждане на нашите институции и сме доказали, че сме демократично общество, каквото все още липсва в съседните ни държави, които сега се бунтуват. Решенията ни се взимат с мнозинство, независимо че има дискусии на заседанията на централните органи. Наистина забелязваме, че има различни становища в ЕС - едните ни подкрепят, другите са против, а някои още не са съобщили своята позиция. Преди седмица Испания обяви, че ще заеме централна роля в процеса за признаване на независима Палестина като член на ООН. Време е всички да го направят. Преди две години бяха обявени програми за изграждане на институции в Палестина, които да поемат демократичното управление на държавата и срокът на тези програми изтича през септември. Това стана със съгласието на САЩ и ЕС, които не само на думи, но и чрез финансиране на тези програми ни подкрепиха. През април и май получихме похвали от Централната банка и Комисия към ООН, че нашите институции функционират по-добре от тези в други страни. Това доказва, че можем да се управляваме сами и това са нашите доказателства в подкрепа на нашата кауза. По-голямата част от държавите пристъпиха и към повишаване на нашите дипломатически представителства, които са вече мисии на Палестина, а не на ООП, главите на мисиите са посланици и връчват акредитивни писма. В ЕС казваха, че когато дойде времето, ще признаят независима Палестина като пълноправен член на ООН. Времето дойде според нас. Защото в противен случай, докато Израел осъществява своята колониална политика, това може да взриви отново региона. Ние искаме да решим този конфликт чрез варианта за съществуване на две държави. Палестино-израелският конфликт тръгва от ООН през 1947 година, когато разделят Палестина на две държави и макар че населението е било 71% в полза на палестинците, 55% от територията е дадена на Израел. Палестинците отказват да приемат това решение. Ние искаме да върнем проблема там, където е създаден. Ние бяхме лишени от правото за самоуправление, бяхме в неравностойно положение в преговорите с Израел и това му даде възможността да извършва конфискация на повече земи. Нашето обръщение към ООН не замества преговорите с Израел. Ние ще седнем на масата на преговорите, но когато всяка държава знае границите си, и ще искаме изтегляне на израелските войски.

- Смятате ли, че българското общество е запознато с идеите и мотивите на палестинците, за да има не само собствено мнение, но и да подкрепя такава кауза?
- По време на моите срещи с почти всички политически партии в България сме били свидетели на силно разбиране и подкрепа за палестинската кауза. Получаваме много писма от неправителствени организации с подкрепа и призиви ръководството на страната да подкрепи Палестина в ООН.

- Известно е, че внасянето на искане в Общото събрание на ООН, за да се избегне евентуално вето на САЩ в Съвета за сигурност, е „висока топка” за управлението на палестинските територии и евентуалното гласуване на резолюция в полза на независимата Палестинска държава през октомври, може и да бъде дипломатическо поражение за Израел. Каква е възможността Израел да избегне такъв сценарий?
- Ние имаме подкрепата на мнозинството в Общото събрание на ООН. Държавите, които ни подкрепят, са повече от тези, които признават Израел. Нетаняху казва, че има подкрепата на по-качествените държави. Но това не са ли расистки възгледи? Само по себе си това е обида към ООН. Израел може да избегне такъв сценарий, като признае Палестина в границите от 1967 година и няма да има нужда от гласуване в ООН. Ще преговаряме, и то главно за сигурността на двете държави и за изтеглянето на израелските войски. Но с това ръководство Израел не се отличава с далечен поглед в бъдещето. Развитието на събитията в Близкия изток е твърде бързо и е против интересите на Израел. Вижте политиката на Египет към Израел след промените. Израел трябва да се възползва от момента и сега да се договорим. Дано там надделее разумът.

- Палестинската инициатива има за момента около 130 държави, които я подкрепят, поне на думи, но в същото време под въпрос са редица държави от ЕС. Знае се, че САЩ, Германия, Италия, Холандия, Чехия са твърдо против, а всяка молба за членство в ООН се одобрява от Съвета за сигурност в ООН. Вашата офанзива за печелене на привърженици на вашата кауза с какво може да се похвали в тази насока?
- Ние проведохме срещи с всички държави в ЕС. Продължават консултациите със САЩ. Не желаем конфронтация с никого. Ние не сме в състояние да се конфронтираме със САЩ. Не знаем защо САЩ ще наложат вето. Те по принцип подкрепят правото на народите за самоопределение и самоуправление, но лишават палестинския народ от това право. Президентът Обама говори за уреждане на конфликта с признаването на две държави в границите от 1967 година и това беше на сесия на ООН миналата година. Четворката също определи септември 2011 година за краен срок за приключване на преговорите, но в същност тази година нямаше преговори. Всекидневно се завземат земи, извършват се въздушни нападения, Газа е в блокада и е крайно време да се даде думата на правото. Ние не искаме повече от това, за което има световен консенсус. Още в споразуменията от Осло се прие да има независима Палестинска държава. Сега ще има ситуация на пробен камък за искреността на държавите, подписали такива споразумения. И това не е въпрос на интереси, а въпрос за живота на 11 млн. палестинци.

- В същото време в ивицата Газа, както и в самия Тел Авив, не спират престрелки и убийства. Почти всеки ден се съобщава за нови убити или ранени, и то от палестинци. Мислите ли, че тези, както и да ги наречем актове, допринасят за мирното, по-скоро делово решаване, на палестинския въпрос?
- Ние смятаме, че основната причина е окупацията. Ние сме против използването на сила и от двете страни. Подчертаваме, че преговорите са единственото средство за решаване на проблемите. Но няма начин всекидневното обстрелване на Газа да не породи желание за отмъщение сред населението. На практика с линията на всекидневни нападения в Газа Израел подтиква палестинците да използват средства на насилие. Печелившият в тази битка е Израел. Медийната им система успешно се справя и представя жертвите на окупацията като престъпници. Ние все още се овладяваме, защото сме привърженици на мирната борба, и знаем, че тя се подкрепя в Европа. Но светът трябва да спре Израел и да спре блокадата и убийствата.

- Имате пълната подкрепа на Иран за вашата кауза и даже всяка година в Техеран се организира Ден на Ерусалим, който е в подкрепа на палестинците и против Израел. Но Иран има позиции, които не се подкрепят от световната общност. Смятате ли, че тези демонстрации помагат в момента на вашата инициатива в ООН?
- Всяка държава заема позиции според убежденията си. Иран подкрепя Палестина и всяка година през последния петък от месец рамадан е Ден на Ерусалим. Имаме някои различия с Иран по начина на подкрепа. Не искам да навлизам в подробности, но ние оценяваме подкрепата и се обръщаме към всички държави да ни подкрепят, да подкрепят палестинския народ, а не само някои отделни групи и прослойки.

- Имали ли сте разговори с официалните български власти за изясняване на позицията на българското правителство относно внесената от вашата страна молба в ООН?
- Провеждаме непрестанно срещи в Министерския съвет, Министерството на външните работи, президентството, Народното събрание. До този момент българската позиция не е официално формулирана. Ние очакваме подкрепа и това ще бъде в посока на традиционните наши исторически връзки. България беше една от първите държави, които признаха независима Палестина. Вашият министър-председател беше почетен председател на Дружеството за приятелство с Палестина и се обръщаме сега към него да подкрепи Палестина. Ние усещаме желание в тази насока. Доказва го и неговата визита в Палестина, изпращането на външния министър както в Израел, така и при нас. Ние се обръщаме с призива да не ни изоставяте насред път, защото сме на финалната права и се нуждаем от подкрепа. Определено има внимание от страна на българското ръководство за разрешаване на палестинския проблем.

- Решихте ли окончателно проблема с признаването на държавата Израел, защото се знае становището на част от палестинските лидери по въпроса?
- Ние сме демократично общество. Имаме партии с опозиционни позиции. ООП е единственият легитимен и законен представител на палестинския народ и е признал държавата Израел. Проблемът е, че Израел не признава Палестина, а ООП. Точно тук е дестабилизирането на Близкия изток. Нетаняху напоследък използва религиозна философия, за да печели време. Казва, че земята на евреите е подарена от Господ и че той ще отстъпи част от земи, които всъщност са му подарени от Бога. Този неполитически дискурс усложнява нещата и липсва международното право. На него ние разчитаме.

в но / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи