Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 13, 2011

Недим Генджев отправя заплахи към президента и министър-председателя

България с двама главни мюфтии

Мюсюлманската общност у нас днес си избра двама главни мюфтии. Единият е Мустафа Алиш Хаджи, а другият Али Байрактаров. Мустафа Хаджи беше избран на извънредна мюсюлманска конференция от близо хиляда делегати. Али Байрактаров пък беше избран от 25-членния Висш мюсюлмански духовен съвет, чийто лидер е Недим Генджев. Така вместо да се обединят, мюсюлманите продължават да са разединени.

Залите на хотел "Дедеман" се оказаха тесни да поберят хората, дошли на конференцията на Мустафа Хаджи. Тя беше свикана с подписите на 200 хиляди мюсюлмани. Имаше поздравителни адреси от президента и премиера, подкрепиха я представители на Република Турция, депутати от ДПС, мюфтии от балканските страни, посланиците на Иран, Сирия и САЩ.

Джеймз Уорлик, посланик на САЩ в България:
- Надявам се,че разделението на мюсюлманите ще спре. Не става въпрос за политика, аз съм тук да подкрепя избора, който самите мюсюлмани ще направят. Те решават кой ще е техен лидер, не аз.

Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет:
- Щели да избират в "Дедеман " главен мюфтия, имало няколко кандидати - единият бил Уорлик, американския посланик. Това че Уорлик се мятка из някакви Стъклени домове си е негов проблем, но нека не се мятка из мюсюлманското вероизповедание.

Конференцията избра за главен мюфтия отново Мустафа Хаджи. Документите за регистрация ще бъдат внесени в Софийски градски съд в понеделник. Друг е въпросът дали съдът ще регистрира Хаджи, тъй като според решение на Върховния касационен съд Генджев е легитимният водач на мюсюлманите.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия:
- България има независима съдебна система и ние се надяваме, че и този път тя ще отсъди справедливо и ще бъде зачетен гласа на делегатите и на мюсюлманите, които са ги излъчили.

В Парк-хотел "Москва" пък се събраха хората на Генджев. Те избраха за свой главен мюфтия - Али Байрактаров. Той обаче е вторият човек в изповеданието след Генджев и се избира не от конференция, а от духовния съвет. Колкото до конференцията на Хаджи, според Генджев тя няма как да получи регистрация.

Недим Генджев:
- Айде да посмеят да натиснат съда! Първо вярвам в Аллах, после в закона и после в българското правосъдие, я да се намеси някой дали бил президент или министър-председател.

Генджев заяви още, че ще направи своя конференция за избор на председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, но едва след като приключи ревизията в главно мюфтийство. И така, заключението след днешния ден - топката отново е в полето на съда - ще регистрира ли Мустафа Хаджи ли не?
Автор: Елиана Димитрова

Българска национална телевизия / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи