Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 25, 2011

Авторски снимки от Селимие джамия (Selimiye Camii) - Едирне,Турция

Снимки:http://mypicsmania.blogspot.com

Selimiye Camii

Джамията Селимие
Интересно място е джамията Селимие.Там се докосваш до друга вяра,попадаш в един различен свят.Дворът на джамията е голям-красиво подържани тревни площи и градина, където можеш да поседнеш за минута почивка.Интересна е и голамята чешма .Лятото там могат да се видят насядали хора да се разхлаждат и мият преди да влязат в джамията.
Преди да се влезе вътре в джамията човек трябва да събуе обувките си.Веднага до вратата-вътре вдясно има специално направени стелажи , където те се остават.Опасност да не си ги намериш на излизане няма.Пак от дясната страна на вратата е и закачалката ,на която са сложени кърпите за глава-главите на жените влизащи в джамията трябва да са покрити.
Цялата обстановка вътре е различна-подът е заслан с килими,пространството е огромно и човек може спокойно да се уедини,да поседне или да се разходи навсякъде и да разгледа.
В средата на джамията е издигнат малък купол ,под който има шадраванче с вода и медно черпаче, от което може да се отпие .Там на една от колоните е издълбано обърнатото лале-цвета на лалето сочи към земята.Ена от легендите разказва,че когато то докосне земята ще настъпят последните дни.
Джамията Селимие е обвързана с много легенди, история и вяра.Невероятно е човек да може да се докосне до различното и да го почувства.Текст:trivago.es

:::


Edirne,Turkey


:::

"Одрин – градът на трите реки" гостува в Кърджали

"Одрин – градът на трите реки" гостува в Кърджали

По покана на Арт движение КРЪГ и в партньорство с Дружеството на Арт фотографите от Одрин в Арт галерията гостува изложбата „Одрин – градът на трите реки” на журналиста Енвер Шенгюл от 25 февруари до 25 март. След отличния прием на тази експозиция от ценителите в Ямбол и Хасково, тя ще бъде показана и в Кърджали. Енвер Шенгюл е магистър по „История на изкуството”, директор на известния Музей на здравето в Одрин, преподавател е във Факултета по изящни изкуства на Тракийския университет. Автор е на книгите „Селимие” и „Дарюшифа”. Бил е кореспондент на Турската национална телевизия, на в. „Хюрриет” и Агенция Анадол, както и председател на Дружеството на Арт фотографите в Одрин. С художествена фотография се занимава от 1985 г. и има 60 изложби в страната си и в чужбина. Изложбата, с която гостува в България, съдържа 30 изследователски работи, които хвърлят нова светлина върху уникалните културно-исторически паметници и красивата природа на Одрин. Някои от тях са правени точно на мястото, където трите реки – Марица, Арда и Тунджа се събират, за да се влеят в Бяло море. През обектива на Енвер Шенгюл, който ще присъства на откриването, зрителят ще стигне до забележителни места, свързани с културната история на Одрин – един от най-старите градове в Европа, с богато културно-историческо наследство.
Одрин е създаден е от траките. По-късно на същото място възниква гръцкият град Орестея, а през 125 г. римският император Адриан го назовава на свое име – Адрианопол. До 1369 г., когато е превзет от османските турци, той е един от главните центрове на Византийската империя. Почти цял век след това е турска столица – до падането на Константинопол през 1453 г. Това е и времето на най-големия му разцвет, когато султаните се надпреварват да строят дворцови комплекси, грандиозни ансамбли, монументални сгради и храмове. Най-ранната запазена джамия е „Ески Джами” на площад „Хюриет” – построена през 1414 г. Обликът на Одрин до голяма степен се определя от гигантската джамия с 999 прозореца и с най-високите минарета в Турция, издигната от забележителния османски архитект Мимар Синан между 1569 и 1575 г., известна като „Селимие” на името на султан Селим II. Архитектурна забележителност от световно значение са мостовете, построени над пълноводните Марица, Тунджа и Арда. Най-старият запазен от тях е създаден още при византийския император Михаил VIII Палеолог (1261-1282). През 1420 г. той е ремонтиран от Гази Михал Бей и сега носи неговото име. Съоръжението има 27 странични отвора и към него през 1640 г. е изградена оригинална представителна сграда. Мостът на Шахабедин Паша пък е построен през 1451 г. и има 12 отвора, като стъпва върху 11 масивни подпори. Забележителни са и мостовете: „Фатих” (1452 г.), създаденият от архитекта Хайреттин мост „Баязид” (1488 г.), проектираният през 1560 г. мост „Мерич”. Одрин не би бил същият и без своите покрити пазари и кервансараи за отдих на пътниците. През 1569 г. арх. Мимар Синан строи огромния пазар „Али паша”. Десетките одрински фонтани пък наподобяват тези в Рим, а един от тях също е създаден от арх. Синан.
В града традиционно са живели и много българи. До 1913 г.тук е имало българска мъжка и девическа гимназия, както и няколко църкви, от които са запазени „Свети Георги“ (построена през 1880 г.) и "Св.св. Константин и Елена" (1869 г.). В експозицията ще видим и останките от най-голямата синагога в Одрин, която се намира в махалата „Дилявербей” и в момента се реставрира, както и известната Италианска църква, в махалата „Яхшифаких”, на ул. „Къзмектеп”, чиято реставрация е завършена през 2007 г.

Откриването е на 25 февруари (петък) от 18.00 ч.

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи