Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, февруари 04, 2011

Антонина Желязкова:Мюсюлманите в България са умерени

Антонина Желязкова:Мюсюлманите в България са умерени и имат собствени механизми да се предпазват от външни влияния

04 февруари 2011

За това може ли да се очаква поток от бежанци и емигранти към Балканите в следствие на събитията в арабския свят, за влиянието на революциите в арабския свят върху мюсюлманските партии и движения в Западните Балкани Агенция „Фокус” разговаря с Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.

Фокус: Ще има ли поток бежанци към Балканите след проблемите в Северна Африка и Близкия Изток?
Антонина Желязкова: Всичко зависи от това как ще се развият събитията в тези страни, където в последните дни се случва някакъв вид революция. Съдейки по предходните години, когато имаше събития в Ирак и Афганистан и последвалия поток от бежанци и емигранти, логично е да се допусне, че ще пристигне някакъв бежански поток. Но това би станало, ако не се установи бързо някакъв ред. В тези страни, в които в момента се случват събития, е възможно хора, които участват в смесени бракове, да последват семействата си и да дойдат в България.
Фокус: Към кои страни от Балканите биха се насочили бежанци?
Антонина Желязкова: Предполагам, че бежанците биха се насочили към страни, които са членове на Европейския съюз. България продължава и до днес да бъде една преходна страна за емигрантите. Те идват тук с надежда, че по-лесно ще придобият някакъв статут и ще могат да се придвижат към други европейски страни, където условията са по-добри. Допускам, че поток от емигранти към Балканите, доколкото би имало такъв, ще се насочи към България, Гърция и евентуално Румъния.
Фокус: Как ще повлияе на мюсюлманските партии и движения в Западните Балкани това, което се случва в арабския свят?
Антонина Желязкова: Ако в страните от Западните Балкани службите за сигурност вършат своята работа и идентифицират лицата, които идват като бежанци, мисля, че няма да има опасност. Ако бъдат идентифицирани хора, които принадлежат към някакви радикални групировки, те ще бъдат върнати обратно, ще бъдат изолирани или наблюдавани. Не смятам, че ще има някакво особено влияние върху мюсюлманските партии и движения в Западните Балкани. Прииждащите от Ирак и Афганистан хора не повишиха нивото на опасност в България, не създадоха напрежение сред местните мюсюлмани.
Фокус: Ще се засили ли ислямизмът в балканските страни?
Антонина Желязкова: Не емигрантите, които идват, са хората, които засилват опасността от някакви по-фундаменталистки форми на исляма. Емигрантите в България не са много. В общи линии те са известни кои са, какви са, къде е тяхното разположение в страната. Онези, които показват някакви крайни тенденции, са наблюдавани от службите за сигурност. Не мисля, че те са в състояние да оказват особено влияние върху нашите местни мюсюлмани. Това досега не се е случило, смятам, че и занапред няма да стане.
Фокус: Има ли радикален ислям на Балканите?
Антонина Желязкова: Има. Но ние трябва да бъдем благодарни, защото нашите мюсюлмани, в България, са лоялни граждани. Те са изключително умерени и имат собствени механизми да се предпазват от външни влияния. Ако пристигат нетрадиционни течения или фундаментални течения, самите мюсюлмани имат механизми да се предпазват от тях. Не се чувствам обезпокоена за България. В съседни балкански страни има огнища на някакъв радикализъм. Трябва много внимателно да обърнем внимание, че първите гнезда на нетрадиционен за Балканите ислям се появява в страни, където имаше голямо напрежение и дори войни. Например такива са Босна, имам предвид областта Санджак в Южна Сърбия, която е под силното влияние на такива течения, които идват през Босна в Южна Сърбия. Такива са местата, където имаше сериозни напрежения и дори войни като Косово и Западна Македония.
Фокус: Как ще му повлияят революциите в арабския свят?
Антонина Желязкова: Трудно е да се гадае, защото всичко зависи от това как ще се развият събитията в страните от арабския свят. В голяма част от арабските страни е имало светско управление. Но въпросът е дали в хаоса на революцията няма да надделеят радикални ислямистки движения. Всичко зависи от това колко бързо ще приключат събитията в съответните страни и кои от опозиционните сили ще вземат връх. Силно се надявам да не се случат неща като в Ирак и Афганистан, където хаосът доведе до вътрешни племенни и междурелигиозни вражди. Това води до радикализация на някои крайни течения на исляма.
Росица ГЕОРГИЕВА

иаф / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи