Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 28, 2011

От днес - 28.02.2011 г. започва Великият, Великденски пост

Снимка:Сегашна църква "Успение Богородично",Узунджово,Хасковско ( Бивша джамия "Гяурджамиси ).

Започва Великденския /Велик/ пост

28 февруари 2011

София /КРОСС/ От днес започва Великият, Великденски пост. Великият пост е най-важният и най-продължителният от многодневните пости. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. Постенето не се афишира, това е решение, което човек взима доброволно, а не /или поне не би трябвало да бъде/ принудително. По време на пост унилите и скръбни изражения са неуместни. Когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

По време на пост, човек трябва да се въздържа и от сексуални контакти. Смята се, че децата, заченати по време на пост, също носят отговорност за невъздържанието на родителите си. Те често страдат от наследствени и хронични заболявания и има проблеми с възпитанието им, поради тяхната несдържаност и своеволие.
Великият пост е време за молитви и покаяние. Подготовката за него започва три седмици по-рано, като през това време в църквата се четат съответните текстове /през първата седмица - за бирника и фарисея, през втората - притчата за блудния син, през третата - текстове за Страшния съд/. През втората седмица народът отбелязва Месни заговезни. На трапезата се поднасят месни ястия - кокошка, свинско с варива; след това до края на Великденския пост е забранено да се яде месо. Третата седмица завършва със Сирни Заговезни и обичая Прошка, без който не може да се започне заговяването /въздържанието от храни с животински произход/. На Сирни заговезни се консумират млечни храни и яйца. Обичаят изисква да се поднесат баница със сирене, мляко с ориз, варени яйца, бяла халва с орехови ядки, риба.

По време на поста всяка седмица е посветена на някакво събитие или личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние:

- През първата от Великденския пост ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон. През царуването на византийския император Юлиан Отстъпника, светецът се явил насън на епископа на Антиохия и го предупредил, че нечестивият владетел е наредил да се наръсят продуктите на пазара с кръв от идоложертвени животни. За да не съгрешат християните, през цялата седмица не трябвало да купуват нищо, а да се хранят само с варено жито.

- През втората седмица се чества св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата.

- Третата седмица е посветена на Св. Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя.

- Неделята от четвъртата седмица се посвещава на св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол.

- В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - преп. Мария Египетска, ярък пример за покаяние и обръщане на голям грешник.

- Съботата от шестата седмица (Лазаровден) е посветена на възкресението на Лазар, брат на Марта и Мария от Витания. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.
- Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха. Според евангелията Месията влязъл в града на осел, а хората го посрещнали с почести като цар и разстлали пред него дрехите си и клонки от дърветата наблизо (няколко дни по-късно същите хора крещели: ‘Разпни го!').

В различни текстове църквата отбелязва и възпява на този ден царската слава на влизащия в Ерусалим Христос, но загатва за неговото бъдещо страдание, смърт и възкресение. В църковното богослужение цветното клонче е символ на възкресението. Сутринта на празника свещениците освещават в църквата върбови клончета. Вярващите ги взимат и отнасят в домовете си за здраве.

BgTimes.Net

:::

Блини с хайвер и масло.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сирна седмица и Масленица

Блини с хайвер и масло.

От днес започва Сиропустната седмица (Сирна седмица) тази година започва на 28 февруари. Тя е посветена на християнската прошка и примирението. В Русия тази седмица се нарича Масленица и се отбелязва с повсеместно приготвяне на различни видове блини (палачинки). През тези 7 дни вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти.

Масленица се празнува богато и... вкусно. На първия ден се прави чучело от слама, облича се в женски дрехи и се разнася по улиците, съпроводено с жизнерадостни песни. Понеделнишките блини са солени и се пълнят със сирене. Обикновените се ядат с хайвер или сьомга. Вторият ден е отреден за веселби – пързаляне с кънки, семейни разходки, театрални представления, куклен театър, домашни концертии др. Следват повсеместни угощения. Във всеки дом се нареждат богати трапези с вкусни палачинки. Организират се балагани – панаири с фокусници и мечкари. По улиците се разпъват сергии, на които се продават гореща медовина с подправки, печени орехи и палачинки с мед, а от самоварите всеки може да си налее чай. Организира се и бой с палачинки, направени с много масло. Вечерята с тъстовете е важна част от празника. Младият зет ги кани с всичко необходимо за направата на палачинки – тиган, черпак, краве масло, чувал с брашно. Палачинките на този ден се правят от тесто с мая. На следващият ден палачинките се приготвят от зълвата. Последният ден от Масленицата е отреден за прошка. Домакините се разделят с всички свои гости с думите – „Прощавай!”, а те пък им отговарят с „Бог да ти прости”. Така всички обиди биват забравени.

Вече доядоха ли ви се палачинки?

бтв / BgTimes.Net

Още:


Днес е Месни Заговезни или Неделя Месопустна !

Днес е Голямата Задушница преди Великия пост !

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи