Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, февруари 12, 2011

Извънредна национална мюсюлманска конференция

Обява за извънредна национална мюсюлманска конференция

Thursday,13 January 2011

Висшият централен ръководен орган за управление на „Мюсюлманско изповедание”, рег. по ф.д. 1659/2003г. на Софийски градски съд:

Свиква Извънредна национална мюсюлманска конференция (Върховна мюсюлманска шура) на 12.02.2011 г. от 10.30 ч. В гр. София, Хотел „Дедеман-Принцес”, Зала „Диамант”, находящ се на бул. „Мария Луиза” № 131, при дневен ред:

1.Избор на комисии на ИНМК(ВМШ);
2.Приемане на устав на МИ;
3.Избор на ръководни органи;
4. Разни.

Делегатите на Извънредна национална мюсюлманска конференция (Върховна мюсюлманска шура) да бъдат определени на общи събрания, съгласно Устава.
Всеки член на изповеданието може да прави предложения по проектоустава.

За контакт:

Гр. София, ул. „Пиротска” № 3, ет. 2
Тел. 02/988 20 61

http://genmuftibg.net / Минаре България

Съобщение до медиите

Thursday,10 February 2011

Представителите на мюсюлманската общност в България канят българските и чуждестранни медии на Извънредна Мюсюлманска национална конференция, която ще се проведе на 12.02.2011 г. от 10.30 часа в хотел Дедеман-Принцес-гр. София, бул. „Мария Луиза” №131.
На конференцията, организирана по инициатива на Мюсюлмански настоятелства, имами и стотици хиляди мюсюлмани в страната, ще вземат участие над 1100 делегати, включително поддръжници на Недим Генджев.
Сред подтвърдилите своето присъствие са главните мюфтии на Балканите, представители на европейски институции и дипломатически мисии, международни наблюдатели от правозащитни неправителствени организации.
Очакваме медиите да отразят събитието, на което ще се избере Главен мюфтия, председател ва Висшия мюсюлмански съвет, членове на Висшия мюсюлмански съвет и ще се гласуват промени в устава. Форумът ще постави край на проблемите на Мюсюлманското изповедание относно легитимността на религиозното му ръководство, продължаващи през последните 20 г.
За акредитации на медиите и журналистите, желаещи да отразят конференцията се свържете до 17.00 часа на 11.02.2011 г. с представител на Главно мюфтийство на тел: 0879 169 660

ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

http://genmuftibg.net / Минаре България

:::

Главният мюфтия готов да хвърли чалмата


Диляна Панайотова

Хиляди мюсюлмани и имами се събраха на извънредна мюсюлманска национална конференция, за да изберат своя главен мюфтия.

Няколко зали на столичния хотел „Принцес" не можаха да съберат желаещите да присъстват на конференцията, чието начало бе поставено с българския химн и химна на ЕС.

Към момента единственият кандидат за главен мюфтия е Мустафа Хаджи, чиято кандидатура е издигната от делегатите от Смолян.

За председател на Висшия духовен мюсюлмански съвет се е кандидатирал единствено Шабанали Ахмед.

Събитието бе уважено и от американския посланик у нас Джеймс Уорлик.

Много се надявам, че разделението на мюсюлманската общност в България ще спре и обикновените мюсюлмани ще могат да решават сами кои да са техните лидери, заяви той и допълни, че е дошъл, за да подкрепи мюсюлманската общност.

На въпрос дали присъствието му означава, че не подкрепя Недим Генджев Уорлик каза: „Аз не решавам кой да бъде лидер на мюсюлманската общност. Те сами решават кой да ги представлява. Не става дима за политика - в случая мюсюлманите трябва да изберат кой да е техен лидер."

Той подчерта, че ще подкрепи избора на българските мюсюлмани.

Над 210 хиляди мюсюлмани са се подписали за тази конференция, така че няма как да има по-легитимен форум от този, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Регистрацията в съда има оповестителен характер, смята той по повод съдебното признаване на Генджев за главен мюфтия.

Мустафа Хаджи обаче не признава съдебното решение. Няма такова решение, че Недим Генджев е председател на висшия духовен мюсюлмански съвет, заяви още Хаджи.

Според него всеки има право да говори и да сезира когото си иска.

Не е правилно да отмъщаваш на мюфтийството, заяви Мустафа Хаджи и допълни, че е готов да предаде чалмата, на този, който бъде избран за главен мюфтия.

По думите му проблемите укрепват и заздравяват волята на мюсюлманите.

Днес сме тук, за да отбележим един прелом, да сложим ново начало. Слагаме край на проблемите, с които се занимавахме досега, каза още той.

Според него мюсюлманската общност няма да отстъпи от конституционните принципи на страната. „Тук сме, водени от обичта към родината. Успяваме, защото каузата ни е искрена.

Реч пред мюсюлманите на български език произнесе и зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед. „Вече е факт извънредната мюсюлманска конференция на мюсюлманската общност. Мюсюлманите в България знаят какво правят и как да го направят", изтъкна той и допълни, че Недим Генджев е заличил хиляди мюсюлмански настоятелства в страната.

„Стотици имами биваха икономически потиснати," посочи той и подчерта, че днес хиляди имами са се събрали в София, за да кажат кои са и зад кого стоят.

Взели сме си поуките, знаем кой е нашият водач", заяви Ахмед.

Този форум се осъществи благодарение на волята на Аллах. Ще бъдем там, където е доброто и където е благото на мюсюлманската общност, категоричен бе той и изрази надежда днешните решения да не бъдат оспорени.

Гости на събитието са главните мюфтии на Румъния, Македония, Словения, Черна гора, Ксанти; посланиците на Сирия, Иран, представители на посолствата на Русия, Турция, Алжир, Оман, Либия, Палестина и Азербайджан.

На конференцията са и депутатите от ДПС Юнал Лютфи и Тунджер Кърджалиев, както и бивши главни мюфтии и представители на неправителствени организации от България и Турция.

Кърджалиев пожела на делегатите крепко здраве, мир и решенията, които днес ще вземат да бъдат озарени от ръката и мъдростта на Всевишния.

Приветствия към делегатите изпратиха президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Конференцията се следи с особен интерес не само от българските медии, но и от турските.

Паралелно с тази конференция в „Парк хотел Москва" тече подобна конференция за избор на главен мюфтия, организирана от Недим Генджев.

нюз.бг / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи