Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, февруари 14, 2011

Национални особености на Деня на влюбените в мюсюлманските страни






Позволеното на туристите не се препоръчва на гражданите

Между полумесеца и сладкиша с форма на сърце

Национални особености на Деня на влюбените в мюсюлманските страни

Ню Йорк Пост

Мюсюлмански жени по време на протест срещу Деня на влюбените в Малайзия.

14.02.2011

Интернет
Едва ли някой може да си помисли, че под тези дрехи се крие единствено и само любовта към Аллах.
Ако празнуването на Деня на влюбените или Свети Валентин всяка година се отбелязва в много страни на т. нар. западен свят, то в голяма част от мюсюлманските държави това е или забранено, или не се "препоръчва". Изключение правят само онези райони, чиято икономика в голяма степен зависи от туристите, които в голямата си част идват именно от Запад.

Така например в курортите на Малайзия местните власти едва ли ще арестуват или глобяват туристите за разменяне на целувки на обществени места, а търговците за продажбата на цветя и поздравителни картички. Независимо от това правителството на тази държава вчера още веднъж напомни, че при цялото си уважение на традициите на западния свят смята, че мюсюлманите трябва

да се въздържат от участие

в празнуването на въпросния проблемен ден. Съответната фетва (решение на мюфтия) бе обнародвана от Националния ислямски съвет през 2005 г.

През същата 2005 г. празнуването на Свети Валентин бе прекратено в Ливан. Преди това не само християните, но и много други ливанци се радваха на този ден. Но на 14 февруари същата година в Бейрут бе убит премиерът на страната Рафик Харири. При атентата загинаха повече от 20 души, стотици бяха ранени. Оттогава за мнозина ливанци това е ден на траур, а за други той просто винаги е свързван с "ненавистните кръстоносци".

Нееднозначна е и ситуацията на Ивицата Газа, където вече четвърта година управлява радикалното движение Хамас. От една страна, властите категорично забраняват празнуването на Деня на влюбените в Газа. От друга обаче, за много от местните фермери има два дни, които "годината хранят" - 14 февруари и 8 март - тогава Европа охотно купува цветята им. На 13 февруари от Газа независимо от блокадата през КПП Керем Шалом са преминали 8 камиона с цветя и ягоди, предназначени за износ в Европа.

В Техеран Свети Валентин е бил един от любимите дни на студентите. Но властите на Ислямската република забраняват празнуването на този празник. В началото на януари, което вече се превърна в традиция, отново бе пуснато

напомняне за забраната

за разпространението на картички, подаръци със сърчица, плюшени мечета и прочее атрибути, свързани с името на християнския светец.

Властите на Саудитска Арабия също се стремят да изкоренят в зародиша й традицията за празнуване на този ден. На 14 февруари полицията в страната стриктно ще дебне дали някой "безнравствен" търговец не си позволи да продава червени рози, играчки в същата гама, а магазините за лакомства - сърцевидни сладкиши. Подобни мерки се вземат всяка година, но онези поданици, които искат да пренебрегнат забраната,

купуват необходимите стоки няколко дни преди празника

Преди революцията Денят на влюбените се празнуваше в Египет, като не става дума само за коптите, столичните либерали или туристите. Но в момента освен свалянето на Хосни Мубарак други кой знае какви поводи за празнуване няма, а туристите напуснаха местните курорти. Дали празникът ще се празнува в бъдеще, зависи от това кой ще дойде на власт в тази страна.

Все пак може би най-толерантната към Деня на свети Валентин мюсюлманска страна е Мароко. Тук близостта до Европа си казва думата. Но и в тази държава властите не приветстват шумните празненства на 14 февруари. Онова, което е позволено на туристите, не се препоръчва на местните граждани. Макар, от друга страна, рекламата да подканва да "прекарате Деня на влюбените по необичаен начин в приказната Касабланка".
.
Тази година съвпада с рождения ден на Мохамед

Професор Мехмед Гьормез
Денят на влюбените 14 февруари съвпада тази година с мюсюлманския празник Мевлют Кандили, когато се отбелязва рожденият ден на пророка Мохамед. Рожденият ден на пророка се отбелязва според ислямския лунен календар и затова е подвижен празник.

Миналата седмица директорът на Дирекцията по вероизповеданията на Турция професор Мехмед Гьормез съобщи за интересното съвпадение така: “Това е едно много хубаво съвпадение, защото за нас нашият пророк е любимият на любимите.”
.
Страстта е новата мода в Африка

Интернет
Проявите на любовта често имат странни измерения.
Най-модерният литературен жанр в африканската литература в момента са любовните романи. Почти наподобяващи приказките за красиви принцеси и смели принцове, местните автори пресъздават и разказват за страстта на африканските народи. „В тези романи жените са силни и мъжете са силни личности. Те се срещат като равни. Никой не доминира, те обсъждат връзката си. Жените не са онези „слаби създания“, които покорно изпълняват повелите на мъжете си“, коментира една от авторките на подобен тип романи. Независимо от красивите любовни истории, в ЮАР, където ежедневно умират хиляди от СПИН, трябва да се говори и за нещо повече от литературна любов. Затова голяма част от продавачите на книги редом с търговията си пропагандират и правенето на безопасен секс.
.
Толерантност

Омразата също е чувство, което, както се твърди, съвсем не е далеч от любовта. Индийци протестират против деня на влюбените и всякакви търговски артикули, свързани с него.

Снимка: ЕПА

вмо / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи