Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, февруари 12, 2011

Напрежението в мюфтийството остава

Напрежението в мюфтийството остава

[М. Хаджи: Съдът не е казвал, че Н. Генчев е официален представител на мюсюлманите ]


Двама главни мюфтии бяха избрани по време на две различни конференции. На извънреден мюсюлмански конференция в хотел "Принцес Дедеман" в столицата почти 1000 мюсюлмани преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за духовен водач на вероизповеданието, предаде репортер на БГНЕС.

Мустафа Алиш Хаджи обаче не е регистриран в съда. В същото време, основният опонент на Хаджи - Недим Генджев, свика Висшия мюсюлмански съвет, чийто председател според съда е той. Съветът от своя страна избра друг главен мюфтия - Али Байрактаров. Преди конференцията Мустафа Хаджи заяви, че няма мюсюлмани в страната, които да поддържат Недим Генджев, нито един съд в България не е казал, че той е официалният представител на мюсюлманите в България.

Хаджи говори днес минути преди началото на извънредната конференция в София, свикана с над 200 000 подписа, както каза той. Според него съдебната регистрация има оповестителен характер. На конференцията присъства и американският посланик Джеймс Уорлик, който заяви, че разделението в тази общност трябва да спре и обикновените мюсюлмани сами да решават кои да са техните лидери. На въпрос на БГНЕС дали с присъствието си не взема страна той отговори: "Аз не решавам кой да бъде лидера на мюсюлманите в България. Запитан дали политиката има място в живота на една религиозна общност, той отговори, че не става въпрос за политика. Аз ще подкрепя избора, който българските мюсюлмани ще направят, посочи Уорлик. Както предварително беше обявено и днес стана ясно, че Недим Генджев е поканен на тази конференция. Малко по-различно мнение изрази пред БГНЕС имамът Ерджеп Ахмед Сали от село Трънак, община Руен. Според него борбата е за креслото главен мюфтия. Той смята, че в България не повече 5% влияние сред мюсюлманите има Генджев, независимо, че спечелил делото във ВАС. Но за Генджев каза, че не е привързан към принципите на исляма и затова няма никаква подкрепа.

Висшият мюсюлмански духовен съвет избра днес Али Байрактаров за главен мюфтия, съобщи на брифинг днес председателят на съвета Недим Генджев след заседание на религиозната организация, предаде репортер на БГНЕС.

Недим Генджев посочи, че регистрацията на съвета е по фирмено дело от 2003 г., с последно удостоверение за актуално състояние от 5 февруари тази година. Съгласно действащия устав Висшият мюсюлмански духовен съвет е ръководният орган на мюсюлманското вероизповедание в България, заяви Генджев. Националната конференция се състои от имами, а в хотел "Дедеман" днес извънредната конференция беше на ДПС, категоричен бе Генджев. Той изясни някои основни положения от устава на съвета като подчерта, че единствено председателят се избира на Национална конференция/шура/, а главният мюфтия се избира на заседание на Висшия мюсюлмански духовен съвет, каквото е проведен днес. Висшегласието е на закона, а не на мнозинството, изясниха сподвижниците на Генджев. На заседанието днес на духовния съвет като първа точка са разгледали финансовото състояние на мюсюлманското вероизповедание в България, което Генджев определи като пълен хаос. Предстои ревизия, продължи той, каквато не е правена от 10 г. Затова е заключено и Главното мюфтийство, там е документацията и е под наше разпореждане, но не влизаме там преди прокуратурата и оторизираните органи да си направят проверка, поясни Генджев. От вчера НАП е сезирала главна прокуратура, има разпореждане прокуратурата да се намеси, а документацията да бъде предадена на данъчните органи, допълни Генджев. Вчера от НАП са казали, че мюсюлманското вероизповедание в България по предварителни проверки дължи над 10 млн.лв. на държавата, каза той.

Има 2 млн. мюсюлмани в България и аз не мога да спра хиляда души да си правят конференция, каза Генджев в отговор на въпрос за форума на опонентите им. Искаме да бъдем позитивни, омерзен съм от намесата на ДПС и политически партии, които се опитват да поставят под контрол вероизповеданието на мюсюлманите, от опитите на чужди държави извън Европа да наложат главен мюфтия, посочи председателят на духовния съвет. Ние работим само със закона, категоричен бе той.

Независимо, че нито конференцията, нито изборът на Мустафа Алиш Хаджи са признати от съда, форумът получи сериозна институционална подкрепа. Приветствия към участниците изпратиха президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

БГНЕС припомня, че общо над 213 000 мюсюлмани с подписа си изразиха своето желание за провеждане на този национален форум, който да разреши кризата кой да застане начело на институцията. "Ние искаме да се обърнем към всички мюсюлмани да направят всичко възможно да участват в тази конференция. Няма как цяла една общност да бъде заложник на една личност. Дори и Тодор Живков не си позволяваше да каже, че той ще избира и той ще назначава", каза в началото на този месец смятания от мюсюлманите за Главен мюфтия Мустафа Хаджи, визирайки Недим Генджев - човекът, който в продължение на години води съдебни битки, за да оглави вероизповеданието. На конференцията, организирана по инициатива на мюсюлмански настоятелства, имами и стотици хиляди мюсюлмани в страната, ще вземат участие над 1100 делегати, включително поддръжници на Недим Генджев. Сред потвърдилите своето присъствие са главните мюфтии на Балканите, представители на европейски институции и дипломатически мисии, международни наблюдатели от правозащитни неправителствени организации. БГНЕС припомня, че Недим Генджев многократно обжалва през годините в съда решенията на националните конференции на мюфтийството. На 31 октомври 2009 година Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на извънредна конференция, но тя все още не е вписана от съда като легитимна. Този избор стана, след като предишната конференция през април 2008 г., на която той събра най-много гласове, беше обявена за нелегитимна от Софийския апелативен съд заради подправени документи. Впоследствие на 12 май 2010 Върховният касационен съд взе решение, с което не допуска касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд. Така решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха прогласени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание бе заличено. Така на практика влезе в сила решението на Софийския апелативен съд, а Недим Генджев обяви, че то го възстановява като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Последваха редица спорове и протести сред мюсюлманите, които завършиха със запечатването на сградата на Главното мюфтийство./БГНЕС

София / България

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи