Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, юли 11, 2008

На този ден през 1995 г. в босненския град Сребреница е извършено най-голямото клане в Европа

11 юли 2008 | 03:34 | Агенция "Фокус"

Босна и Херцеговина.

На този ден през 1995 г. в босненския град Сребреница е извършено най-голямото клане в Европа след Втората световна война, при което загиват около 8000 мюсюлмани.

На 11 юли 1995 г. започва едноседмичната кампания на етническо прочистване на босненски мюсюлмани в Сребреница, Източна Босна. В града, поставен тогава под протектората на ООН и обявен за зона за сигурност, армията на босненските сърби нахлува в мюсюлманския анклав и след превземането му извършва масово клане. В резултат на кампанията 8000 души (предимно мъже и момчета) загиват или изчезват, други 25-30 хиляди, предимно жени и деца, са депортирани. 15 000 жители на Сребреница успяват да се спасят преди това. Клането се определя като най-голямото престъпление и нарушаване на човешките права в Европа след Втората световна война.
Международният трибунал за военни престъпления в Хага постановява, че масовото унищожаване на мюсюлманите в Сребреница през 1995 г. има характера на геноцид. Първата присъда е произнесена още през 1996 г. срещу направил самопризнания член на екзекуторски отряд. За директно отговорни за кланетата са смятани бившия политически и военен лидер на босненските сърби Радован Караджич и генерал Ратко Младич, обвинени на два пъти за военни престъпления в бивша Югославия (за обсадата на Сараево и за избиването на хиляди мюсюлмани в Сребреница).
През април 2001 г. Международният трибунал в Хага издава заповеди за арест на о. з. генерал от армията на Република Сръбска (РС) Миленко Живанович, на някогашния представител на сръбските власти в Сребреница - Мирослав Деронич и на Велибор Остоич, вицепремиер в правителството на РС в кабинета на Гойко Кличкович. Живанович и Деронич се обвиняват за организирането и извършването на масовото клане на босненци от Сребреница. Живанович по това време е командващ на Дринския корпус на армията на босненските сърби, превзел града. Във връзка с убийствата в Сребреница, в геноцид и военни престъпления срещу човечеството е обвинен и босненския командир, Драган Обренович. По обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството на 2 август 2001 г. Трибуналът за военни престъпления в бивша Югославия осъжда на 46 години лишаване от свобода Радислав Кръстич, командвал корпуса на армията на босненските сърби през 1995 г., който превзема Сребреница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи