Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юли 10, 2008

Саудитска Арабия готви реформа на уахабизма

Доскоро символ на крайния ислям, монархията все повече се отваря към Запада

За по-голяма част от човечеството Саудитска Арабия е символ на господството на исляма. За мнозина тя е единствената държава, където ежедневно се прилагат предписанията на едно от най-радикалните и консервативни течения - уахабизма. То придоби печална слава около атентатите на 11 септември 2001 г., когато стана ясно, че много от атентаторите са негови последователи.

Но бавно и постепенно в родината на исляма, където се намират светините на вярата Мека и Медина, започва реформа, пише Ройтерс. Властите в Саудитска Арабия са твърдо убедени на започващия идния вторник форум на исляма, християнството и юдаизма в Мадрид да представят един нов образ на уахабизма. Проправителственият реформистки духовник Абдулазиз ал Гасим заяви, че правителството заедно с духовния елит е започнало ревизия на вижданията си, която ще намери отражение върху образование, съдебна власт и други важни за обществото сфери.

За целта от учебниците са извадени твърде радикални проповеди, а правораздаването ще трябва да работи по норми, а не да дава предимство на традиционното ислямско право шериата. От друга страна, кралят на Саудитска Арабия Абдула твърдо се обявява за продължаване на политиката за отваряне на образованието. Въпреки някои пропуски страната е в челните места в арабския свят по образованост.

Анализатори отбелязват, че развитието на комуникационните технологии направи достъпни интернет и сателитната телевизия в страната. Достъпът до глобалната информационна мрежа е основният двигател за реформирането на уахабизма. През 2002 г. под натиска на високотехнологичните западни компании и растящите цени на петрола Саудитска Арабия реши да допусне чуждестранни инвеститори в 20 водещи сектора от икономиката.

Особено чувствително беше навлизането на западни капитали в петролния сектор. Тридесет процента от държавния телеком бяха също приватизирани, което беше най-голямата сделка в историята на страната. Тя донесе 4 млрд. долара приходи на хазната.

Навлизането на чуждестранни инвестиции, ясната позиция по ислямския тероризъм, сближаването със Запада и лидерството в арабския свят, което има монархията, показват, че тя се откъсва постепенно от образа си на традиционна ислямска страна, разчитаща на петрола, и поема по пътя на модернизацията. По този начин най-големият износител на петрол се откъсва и от една друга традиция - черното злато да е основен двигател на икономическия растеж.

изт.,10.07.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи