Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, юли 16, 2008

Искат Ески джамия да стане музей на религиите

Матей Бонев

Стара Загора

Най-удачно е след укрепването и реставрацията старозагорската Ески джамия да се превърне в музей на религиите. Това предложение лансираха днес от общинското ръководство на ВМРО в града на липите.

Джамията е построена върху християнски храм, основите му бяха разкрити при разкопки преди няколко години, аргументираха се воеводите. Самата църка пък била издигната според археолозите върху тракийско светилище.
Музеят ще бъде пример и модел за толерантност към различните религии у нас, а и несъмнена туристическа атракция, категорични са от ВМРО. Хората на Краси Каракачанов смятат да организират до края на месеца кръгла маса за бъдещето на Ески джамия с участието на историци, археолози, политици, общинари.

Политическите страсти около джамията се разпалиха след като областния управител Мария Нейкова обяви, че е издействала пари за укрепването, реставрирането и адаптацията на най-старата сграда от късното Средновековие в Стара Загора. От министерството на културата обещала т.г. 135 хил.лв., а за 2009 – над 2 млн. лв. Ески джамия е изградена през 1408 г., и е паметник на културата от национално значение. От доста време обаче сградата е в окаяно състояние. В последно време започна да се оголва кубето, а оловните плочи да се свличат застрашително надолу. Първо „Атака”, а сега и ВМРО подозират, че върху областната управа имало сериозен натиск джамията да стане действащ религиозен храм.
„Подозренията са несериозни и несъстоятелни, Ески Джамия е паметник на културата и като такъв трябва да се укрепи и реставрира, още повече че сградата става опасна за хората”, каза областната шефка Мария Нейкова.

изт.,юли 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи