Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, януари 16, 2008

Мухаррем - месецът на Ашуре

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему.

Месец Мухаррем сред мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година е на 19 януари) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар). Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".

Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему. Корабът на Нух, мир нему, се спасил от водите на потопа на 10-ия ден от месец Мухаррем и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие.

Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От изсипаните продукти в съда се получило ястието "Ашуре", което се приготвя и до ден-днешен по повод честването на деня, в който човечеството се родило за втори път. В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и др.

Отбелязването на Деня Ашуре, т.е. края на всемирния потоп, който сплотява цялото човечество, се счита за обща ценност на всички основни религии.

Затова историческото ястие Ашуре се приготвя в знак на почитане на деня, в който човечеството се е родило за втори път. След приготвянето на Ашурето ястието се раздава на близки, приятели и комшии, без да се прави разлика във вярванията, като тази дата и ястието са повод за сближаване и размяна на подаръци. Така Ашуре от векове е повод за развитие на обичта и уважението сред съседи, близки и роднини.

Сред мюсюлманите този ден е повод за почитане и молитви. В Деня Ашуре сред мюсюлманите е разпространено да се спазва традицията да се говее, като обикновено това са два дни - един ден преди или след самия празник. Освен говеенето на този ден мюсюлманите вършат и други добри дела, като дават милостиня садака и други.

Мухаррем е първият месец

от мюсюлманския календар

Поради ред причини Мухаррем е първият месец от мюсюлманския календар Хиджра (лунния календар). Месец Мухаррем се приема като първия месец, защото по време на този месец са се случили много свещени неща. Започвайки от първия човек и пророк Адем (Адам), мир нему, за 10 от пророците чудото на спасението се е случило на 10 Мухаррем. Сред другите чудеса е спасяването на Муса (Мойсей), мир нему, от Фараона; пророкът Нух, мир нему, се е спасил от потопа; пророкът Авраам, мир нему, се е спасил от огъня; покаянието на пророка Адем се приело в този ден и др.

Преселението на мюсюлманите от Мека в Медина е започнало през този месец. Заради всички тези изброени неща месец Мухаррем заема специално място за мюсюлманите след Свещения месец Рамазан.

Но през този месец не са се случили само радостни неща, като именно на 10 Мухаррем 72 големци от потеклото на Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да Го дари, са паднали в битка в Кербала.

Президентът и заместникът му за Ашурето

Преди 2 години президентът Георги Първанов, а миналата година вицепрезидентът Ангел Марин бяха специалните гости на честването на Деня Ашуре, организирано по инициатива на в. “Заман”, сдружение “Диалог България” и с медийната подкрепа на в. “Дневен Труд”. На празника на обща софра се събраха християни, мюсюлмани и евреи. Тогава президентът Първанов подчерта: “България е добър пример по отношение на толерантността, разбирателството, взаимодействието и солидарността, които съществуват между всички нас, независимо от религиозните, етническите или по някакъв друг признак различия, но имаме нужда от подобни срещи, контакти и инициативи. Тези традиции непрекъснато трябва да бъдат подхранвани, да бъдат осъвременявани.” Вицепрезидентът Ангел Марин изтъкна, че се “нуждаем от разбиране на знаците и символите на ден като днешния - отбелязването на празника Ашуре. Един от тях е възмездието, следващо всяка грешка, всеки грях. Другият е пречистването. И поне още един символ - вечната жажда и стремеж към по-добро. Честването на Деня Ашуре ни дава възможност не само да ги разберем, а и да си отговорим на много въпроси. Например как да бъдем толерантни към нетолерантните с прошката, с покаянието. И ден като днешния допринася за това да осмислим същността на прошката, философското й съдържание и мъдрост.”

Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти

n 500 г жито (грухана пшеница)

n 200 г захар

n 100 г орехови ядки

n 100 г стафиди

n 40 г нишесте

n 1 ч. л. канела

n 2-3 капки розова вода

n пудра захар за поръсване и дребни бонбонки

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подходящи съдове, като пластмасови еднократни чашки, и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.

"Zaman",14-20 Януари,Година:16,Брой:3

1 коментар:

  1. Анонимен10:48 пр.об.

    искам да кажа няколко неща- хиджра не означава лунен календар, а преселение. Тогава е извършено преселението на Мухамад от Мека в Медина (622г.). Десетия ден от мухаррем е въведен като ден, на който се пости от Мухамад, но още от 623г този пост е по желание. За една част от мюсюлманите Ашура е ден на скъбта-става въпрос за шиитите.

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи