Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, май 01, 2010

Либералите-франкофони в Белгия приеха закон,забраняващ носенето на бурка и никаб !

Белгийска рецепта със съмнително действие !

Забулването - израз на религиозно убеждение?
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Забулването - израз на религиозно убеждение?

Забраната за носене на бурка и никаб се дискутира в много европейски страни. Белгия обаче е първата, която прие съответен закон и то въпреки правителствената криза. След парламента и Сенатът трябва да одобри закона.

Коментар на Бернд Ригерт:

Приемането на закона е опит на белгийските депутати да откликнат на отдавна покълналото в обществото критично отношение към исляма. Забраната обаче не бива да се приписва с лека ръка на дяснорадикалните популисти. Проектозаконът беше дело на либералите-франкофони и беше гласуван с широко мнозинство.

В Белгия, както и в други европейски държави, се образуваха ислямски паралелни общества. С възмущение много белгийци гледат как някои части на белгийската столица вече минават за "Малкия Истанбул" или "Малкия Маракеш".

Белгия постави началотоBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Белгия постави началото

В Брюксел обаче е рядкост носенето на бурка и никаб. На белгийците, датчаните, французите и холандците - да изброим само няколко от страните-членки на ЕС, които водят дебат за забраната на бурката - не им се харесва този начин на разграничаване.

Ценности под въпрос

Носенето на бурка и никаб означава за този срещу теб: "Не искам да имам нищо общо с теб. Ти нямаш право дори да ме погледнеш в очите." Бурката и никабът не са част от религиозната свобода, а традиционно използвано средство за отнемане на женското самосъзнание и личност. Ето защо намесата на законодателя в личното право човек да се облича, както се харесва някому, тук е напълно легитимна.

Аргументът, че жените трябва да прикриват с бурката или никаба своите женски прелести, се посреща в Европа като още едно свидетелство за дълбока омраза към мъжете. Това би означавало, че мъжете се нахврлят инстинктивно върху всяка жена, излагаща прелестите си - гротеска представа. Разбира се, че съществува консенсус по отношение за абсолютната голота на обществени места, но показването на косите или лицето няма нищо общо с това.

Жалко, че особено в Германия и Холандия дяснорадикални движения се пъчат със своята критичност към исляма. Не всеки, който критикува ислямските традиции, смятани от някои за патриархална отживелица, непременно е неонацист или расист.

Забраната едва ли ще спомогне интеграцията на мюсюлманитеBildunterschrift: Забраната едва ли ще спомогне интеграцията на мюсюлманите

Забраната за носене на бурка в Белгия обаче няма да допринесе за по-добрата интеграция на мюсюлманските преселници. Напротив. Малкото жени, които в Брюксел носят бурка или никаб, няма да могат да напускат жилищата си. Съществува опасността те да не бъдат свободни в смисъла на законодателя, а да бъдат изолирани от обществото от собствените си семейства.

Необходимост от обществен дебат

Забраната за носене на бурка и никаб, която би могла да бъде приета през май и във Франция, трябва да бъде началото на едно развитие и критичен дебат за нормите на исляма и ислямското общество. Забраната за носене на бурка или никаб на обществени места би трябвало да бъде въведена и в Германия, не поради отхвърлянето на исляма като религията, а заради подтисничеството над жената.

Само между другото: белгийските депутати гласуваха всъщност обща забрана за забулване, а не конкретна забрана на бурките и никаба. Това означава, че са забранени и карнавалните маски в извънкаранавалния период, както и шлемовете на мотористите, т.е. ако мотоциклетист са обърка и влезе в Брюксел, ще трябва да свали своя шал, който го предпазва от вятъра и песъчинките по време на път.

Автор: Б. Гигерт / Редактор: Б. Григорова

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи