Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, май 19, 2010

В Германия живеят между 3,8 и 4,3 милиона мюсюлмани,чиято интеграция е болен въпрос !

Германия: добра майка или мащеха?

Паралелни светове
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Паралелни светове

В Германия живеят между 3,8 и 4,3 милиона мюсюлмани, чиято интеграция е болен въпрос. Не бива обаче всички проблеми да се приписват на религиозните различия - смятат изследователи на миграцията в страната.

Кое е първичният проблем? Религията или социално-битовите и културни разлики? А каква част от тях се дължат на разликите в благосъстоянието? Дава ли Германия достатъчно образователни, професионални и бизнес-шансове на мигрантите, дошли отвън? Стимулира ли ги да изучават езика и да се ангажират за общественото благо или се държи към тях хладно и дистанцирано като към хора, решени да й късат от залъка? Безброй въпроси с безброй възможни отговори...

Интеграцията - възможна?

Стане ли дума за положителен пример за интеграцията на мюсюлманите в Германия неизменно хората се сещат за Айгюл Йозкан - новата социална министърка на федерална провинция Долна Саксония. Тя е от турски произход, подобно на две трети от живеещите в Германия мюсюлмани. 14% от тях са от Югоизточна Европа, 7% от Северна Африка и 8% от Близкия Изток. От Иран идват 2%, от Южна и Югоизточна Азия - 4%.

Първата германска министърка от турски произход Айгюл ЙозканBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Първата германска министърка от турски произход Айгюл Йозкан

Авторитетният експерт по проблемите на миграцията Клаус Баде анализира ситуацията на тези хора в Германия, като поставя акцент върху перспективите им за обществена адаптация:

"Мюсюлманите са имигранти като всички други. Имат същите грижи: децата да ходят на училище, да получат добро образование, за да имат след това шанс за работа, точно както и родителите. Те не желаят да бъдат в неравностойно положение, само поради това, че са мюсюлмани."

Враждебният прием ражда радикализъм

Актуално проучване обаче сочи, че 41% от имигрантите с турски произход се чувстват нежелани в Германия. Много често това ги кара да търсят утеха и убежище в религията - последното, което ги свързва с родината. Така носталгията по обичаното обкръжение - от една страна - и настръхналите реакции на новата среда - от друга - нерядко раждат вторично развит религиозен фанатизъм. Още повече, че вярата и без друго играе не маловажна роля за имигрантите-мюсюлмани: 36% от тях се самоопределят като дълбоко вярващи, 50% - по-скоро като вярващи. Само 14 на сто казват, че не са религиозни или слабо релгиозни.

Езиковите проблеми и недостатъчното образование са най-големите пречки пред интеграцията. Всеки седми от младите мюсюлмани в Германия не успява да завърши училище. Постепенно страната се сдобива с нова нисша социална прослойка, която постоянно се разширява. Застрашаващо голям дял в нея заемат имигрантите-мюсюлмани. Голяма част от тях са буквално обречени да преживяват от социални помощи. Става дума за развитие, чийто краен резултат изглежда непредвидимо застрашителен.

Автор: Ф. Кемпе, Б. Узунова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи