Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, май 21, 2010

Как гледат на забулването в различните страни?

Кой как гледа на забулването !

Белгия вече забрани бурката
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Белгия вече забрани бурката

Бурката е от няколко месеца насам обект на разгорещени спорове в почти всички страни от ЕС. Гласовете "за" и "против" накланят везните ту в едната, ту в другата посока. Как гледат на забулването в различните страни?

В споровете за и против забулването Белгия е с едни гърди пред всички останали европейски държави. Парламентът в Брюксел единодушно гласува закон, който забранява носенето на бурка и никаб на обществени места. Остава Сенатът да одобри закона, което обаче е под въпрос, защото някои депутати вече изразиха съмнение в конституционалността на подобна забрана.

Франция иска да наказва мъжете, които задължават жените си да носят буркаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Франция иска да наказва мъжете, които задължават жените си да носят бурка

Италия иска да наказва забулването със затвор

Френското правителство внесе законопроект, който също забранява носенето на бурка и никаб на обществени места. Ако парламентът одобри закона, той ще влезе в сила от началота на 2011 година и предвижда парични глоби за носене на бурка и никаб в размер до 150 евро. А мъжете, които задължават жените си да носят бурка, ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба си - наказанието в такива случаи е 15 000 евро и една година затвор.

В Нидерландия в момента едновременно се подготвят няколко проектозакона във връзка със забулването на мюсюлманските жени. Те засягат преди всичко училищата и държавните институции. От проектозаните срещу забулването дивиденти печели най-вече десният популист Геерт Вилдерс. Но също и кмътът на Амстердам, социалдемократът Йоб Коен настоява на жени, носещи бурка или никаб, да бъдат спрени помощите за безработни, ако те откажат предложена им работа.

В Италия още от 1975 година съществуват правила за "защита на обществения ред". Те забраняват забулването на главата на обществени места, все едно дали става дума за фередже, бурка, никаб или за предпазен шлем за мотористи. Понастоящем се разглеждат четири различни проекта на правителството и на опозицията за забрана на забулването, с предвидени наказания до 2 години затвор. Има и съпротива, разбира се, и то не от кого да е, а от страна на министъра на външните работи Франко Фратини.

по отношение на бурката" width="194" border="0" height="143">Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германците са разединени
по отношение на бурката

Датчаните са твърдо против бурката

В Австрия десните популисти, наследници на Йорг Хайдер, се застъпват за забрана на носенето на бурка и никаб. Социалдемократическият канцлер Вернер Фейман също обяви, че би могъл да си представи забрана и в Австрия. Консервативната партия, коалиционен партньор в правителството, пледира за широк дебат по въпроса.

В Дания населението е твърдо за забрана. Управляващите консерватори и либерали не са единни по въпроса. Правителството не желае да гласува специален закон по този повод, но обяви, че ще се бори срещу носенето на бурка и никаб. То залага на това училищата, обществените институции и фирмите да поемат собствена инициатива.

Във Великобритания въпросът не стои на дневен ред. Само британските десни радикали и екстремисти настояват за забрана на забулването на обществени места. По-различна е ситуацията в Германия: за забрана на бурката се обявяват 50 процента от германците.

Автор: К. Даман, Д. Попова-Витцел / Редактор: Е. Видински

Радио "Дойче веле" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи